Началникът на Охранителна полиция в Пловдив Костадин Костов заяви на брифинг пред журналисти, че заради зачестилите случаи на водачи, които шофират под въздействието на наркотици и неадекватното им поведение на пътя, започва обучение на целия състав в цялата страна. Всички служители с оперативни функции от следващата седмица поетапно ще се включат в тези обучения, на които ще им бъде разяснено как да реагират в подобни ситуации. Те  също така ще имат теоретична и практическа подготовка за употреба на физическа сила, помощни средства и ленти с шипове на пътя. 

„Напоследък все по-често се налага използването на физическа сила и технически средства от страна на полицейските служители, във връзка със зачестилите случаи на неспиране при опит за полицейска проверка в цялата страна. Знаем за случаите в Бургас, в Сливен и други.

В тази връзка, ръководството на министерството, в лицето на главният секретар на МВР, изготви писмено разпореждане, според което започва засилено обучение на целия състав със полицейско правомощие, по отношение на: теоретична подготовка за спиране на водачи на МПС, извършване на проверки, употреба на физическа сила и помощни средства”, заяви Костов.

„От началото на следващата седмица започваме и поетапно практическо обучение на всички полицаи с полицейски правомощия в пловдивската дирекция, в това лице и от оперативния състав, от служители на тактическото звено на специални действия по отношение на за практически действия за спиране на МПС за проверка, извършване на самата проверка, и по необходимост транспортиране на лицата, които са били вътре в моторното превозно средство”, допълни още началникът на пловдивската Охранителна полиция.