49-годишният мъж, който вчера се заби в саксиите на паркинга при КАТ, при опит да избяга от полицейска проверка, е истински рецидивист. Той е натрупал 63 акта със съответните наказателни постановления и още 25 фиша за превишена скорост. 

Видео: Тик Ток

"Това е фрапантен случай. Инцидентът е станал вчера около 15 часа. Извършителят е пристигнал в КАТ, за да възстанови регистрацията на автомобила си. Служителят на гишето забелязва, че се държи неадекватно. Правят проверка, установяват, че книжката му е отнета и предупреждават колегите си, които са дежурни. След като напуска администрацията на КАТ, мъжът се качва в автомобила си тойота. Униформени служители му искат документите. Той им заявява, че не желае да участва в проверката, натиска газта и се опитва да избяга. Той обикаля с колата си по паркинга, карайки с висока скорост и застрашавайки живота на гражданите, които чакат там, а след това се опитва да напусне района. Полицаите обаче вече са блокирали изхода и той се опитва да излезе през бетонните саксии. След това се заключва в тойотата и започва да заплашва, че ще сложи край на живота си. Един от служителите чупи стъклото и го вади от колата. Мъжът е задържан за 24 часа, предстои прокуратурата да го остави в ареста за още 72", заяви говорителят на Районна прокуратура Атанас Илиев.  

След като е арестуван, са му направени тестове за алкохол и наркотици. Тестът за алкохол е отрицателен, а този за наркотици е реагирал на амфетамин. Мъжът е поискал да му бъде направена кръвна проба, дал е и урина. 

"Изразявам благодарност на колегите от Пътна полиция, които са успели да задържат нарушителя и са успели да предотвратят евентуални жертви и материални щети", заяви Илиев. 

Той допълни, че въпросният мъж е поставил рекорд по най-бърза регистрация и дерегистрация в историята на КАТ. Номерата на автомобила му са били свалени през февруали, когато той е заловен да кара пиян. В деня, в който наказанието изтича, той отива в КАТ, за да пререгистрира автомобила. След вчерашния екшън обаче, номерата му отново са свалени.  

Мъжът е залавян два пъти да шофира под въздействие на алкохол - през 2018 и 2022 година. Той е осъден условно и е с отнета книжка. 

"На всички, които идват за регистрация в КАТ, се правят проверки за невръчени електронни фишове. Колегата, който е регистрирал колата, му е направило впечатление, че мъжът е с отнета книжка. Той подава сигнал на колегите и те организират проверка на изхода. Нашите предприемат всички действия да бъде задържан. Решението на колегата да счупи стъклото е правилно. Имало е риск за хората, които са били на територията на паркинга на КАТ. Там е имало 50-60 души. Полицаите са предупредили хората и благодарение на това  че изходът е бил затапен, нарушителят е спрял в саксиите", коментира началникът на Пътна полиция Йордан Милушев. 

Мъжът е имал актове и фишове в цялата страна. Предстои да му бъдат повдигнати още три обвинения - за хулиганство с особена дързост, за неизпълнение на полицейско разпореждане. Наред с присъдата, която ще получи, той ще трябва да излежи и остатъка от предишното си наказание. 

Началникът на Охранителна полиция Костадин Костов заяви, че заради зачестилите случаи на водачи, които шофират под въздействието на наркотици и неадекватното им поведение на пътя, започва обучение на целия състав. Всички служители с оперативни фунции от следващата седмица поетапно ще се включат в тези обучения, на които ще им бъде разяснено как да реагират в подобни ситуации, а също така ще имат теоретична и практическа подготовка за употреба на физическа сила, помощни средства и ленти с шипове на пътя.