Евгени Карамитев се размина с условна присъда след като счупи челюстта на собствената си майка. 55-годишният мъж застана пред Районния съд под тепетата за това, че на 28 ноември миналата година, в жилище в Пловдив е причинил на майка си средна телесна повреда, изразяваща се в „двустранно счупване на долната челюст“, с което е реализиран медико – биологичния признак „счупване на челюст“, като деянието е извършено в условията на домашно насилие.

Веднага след това той е бил задържан за 72 часа и освободен с мярка за неотклонение „подписка” и забрана за напускане пределите на страната. Жената е починала половин месец след инцидента. След погребението тялото е било ексхумирано, за да му се направи тройна съдебно - медицинска експертиза. Причината – да се даде отговор на въпроса дали съществува причинно-следствена връзка между смъртта на жената и нанесената ѝ средна телесна повреда.

Прокурор Маргарита Калоянова обясни, че ако се беше доказала такава връзка, делото е щяло да се прехвърли по компетентност на Окръжна прокуратура-Пловдив и обвинението да бъде преквалифицирано. Заключенията на вещите лица обаче са, че връзка между физическото насилие и кончината на жената не съществува. Според заключението на експертите майката на Евгени е починала в следствие на двустранна пневмония и онкологично заболяване. Второто е станало причина за тежкото протичане на болестта и бавното възстановяване на жената.

Делото срещу Евгени Карамитев премина със сключване на споразумение между обвиняемия и държавното обвинение. 55-годишният мъж призна изцяло вината си и се договори за условна присъда от 1 година и 2 месеца, отложена във времето с изпитателен срок от 4 години. Той трябва да заплати и разноски по делото в размер на 3961 лв.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.