Върховният касационен съд потвърди присъдата на Пловдивския окръжен съд, с която бе наложено максималното наказание от 20 години лишаване от свобода на подсъдимия С.С. Върховните магистрати отмениха решението на Пловдивския апелативен съд и на Окръжен съд – Пловдив единствено в частта относно увеличаване на максималното наказание с 4 години.

Според Върховния касационен съд целите на наказанието ще се изпълнят без приложението на чл. 24 от НК (добавяне на 4 години), тъй като наказанието от 20 години лишаване от свобода е максимално предвиденото за престъплението.

С присъдата на Окръжен съд – Пловдив, която бе изцяло потвърдена от Пловдивския апелативен съд,  подсъдимият С. С. е  признат за виновен в това, че в периода от неустановена дата през месец февруари  2020 г. до 24.02.2021 г. в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление тринадесет пъти се е съвкупил момиче, ненавършило 14 години, като я принудил със сила и заплашване. За престъплението наложеното му наказание е  20 години лишаване от свобода и е максималното.

Подсъдимият С. С. е признат за виновен и в това, че  на неустановена дата през месец февруари 2021 г., в гр. Пловдив, е извършил действия на полово удовлетворение с лице от същия пол – М.С., като е употребил за това заплашване и е използвал положение на зависимост и надзор, като деянието е извършено по отношение на лице, ненавършило 14-годишна възраст. За престъплението му е наложено също максималното наказание от 12 години лишаване от свобода.

На подсъдимия е наложено едно общо най-тежко наказание в размер на 20 години лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален строг режим.

Със същата присъда Пловдивският окръжен съд осъжда подсъдимия да заплати на пострадалата Г. С. сумата от 25 000 лева, а на пострадалия  М. С. сумата от 5000 лева, представляващи обезщетение за причинените им с извършените престъпления неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на извършване на престъплението до окончателното й изплащане.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.