Въоръжени лица нахлули в кметството на малкия град Сан Мигел Тотолапан в южната част на Мексико и отнели живота на 18 души, сред които и кметът на града. За това съобщават местните медии, като се позовават на твърденията на прокуратурата в щата Гереро. 

Стрелците носели маски на лицата си и се придвижвали с два джипа. По време на престрелката, те отнели живота на кмета Конрадо Мендоса, и на още 17 души. По-голямата част от загиналите, които властите са идентифицирали, са били членове на местната управа. 

Във видеоклип, споделен в социалните мрежи, престъпната група "Los Tequileros" пое отговорност за нападението, но местните власти не потвърдиха веднага дали бандата е замесена в атаката, или това е блъф, предаде Bloomberg.

В изявление, публикувано днес, политическата партия PRD, към която принадлежи Конрадо Мендоса, осъди нападението и потвърди смъртта на кмета. Партията призова за справедливост и прекратяване на насилието и безнаказаността. През последните седмици в Мексико се наблюдава рязко увеличение на насилието с огнестрелно оръжие. 

Подобно нападение беше регистрирано на 21 септември, когато група въоръжени лица откриха огън в бар в централния мексикански щат Гуанахуато и убиха 10 души. Междувременно Министерството на националната отбрана съобщи, че изпраща армейски и военноморски части в района, за да открият стрелците.