Майсторска имитация на пачки е правила главната касиерка, крала в продължение на четири години от банка в Пловдив. С обикновен поглед е било невъзможно да бъдат забелязани липсите. 

Хитро 52-годишната служителка е взимала периодично от оборотните пари, на които не се прави обстойна ежедневна ревизия. Те са се намирали в каса и са били разположени в по-големи пачки по 100 лева. Това не са финанси по сметки на отделни лице, клиенти на банката. Това обявиха на съвместен брифинг от Районна прокуратура–Пловдив и „Икономическа полиция“. Показаха и зелените хартийки, с които е прикривала престъплението си.

За тези четири години общо кражбата ѝ се равнява на 144 200лв. Няма данни стандартът ѝ на живот да се е завишил, откакто е взимала парите, като до момента тя не е дала обяснение за какво точно ги е харчила.

Припомняме, че вчера стана ясно, че касиерката е привлечена като обвиняема за това, че за времето от неустановена дата в началото на 2020 г. до 18 април 2024 г. е присвоила чужди пари, собственост на банка, поверени ѝ в това качество да ги пази и управлява и длъжностното присвояване е в големи размери.

„По време на Covid кризата жената решила да извърши на етапи присвояване на парични средства, предоставени ѝ да оперира с тях в ежедневната ѝ дейност. В продължение на 4 години, в различни месеци и различни интензитети тя е присвоявала банкноти от тези пачки. В един момент е осъзнала, че действията ѝ правят впечатление. За да прикрие при проверка несъответствието на очакваните суми, тя е укрила престъплението си със слагане на зелени хартийки, които рязала в големината на банкноти от по 100 лева“, разкри заместник-главен прокурор на Районната прокуратура Димитър Пехливанов.

През април 2024г. обаче била извършена внезапна ревизия, която установила дефицита. Последвал сигнал, подаден от банката. 

Обвиняемата е изразила съжаление и желание да възстанови паричните средства, които е взела, заяви Георги Боюклиев, директор на „икономическа полиция“. Към момента обаче е успяла да върне само малка част от сумата – около 20 000 лева.

Припомняме, че схемата, ползвана от 52-годишната касиерка, е една от най-разпространените през 90-те, прилагани от тогавашните чейнджаджии. Както медията ни вчера писа, жената правела т.нар. „кукла“ т.е. вместо парите в банковата каса са били поставяни нарязани зелени хартии, а над тях банкнота, с което е целяла да замаскира извършеното от нея престъпно деяние. При претърсванията в дома ѝ са установени режещо устройство тип „гилотина“, както и зелена хартия за окомплектоване на купюри с банкноти, наподобяващи такива от по 100 лв..

На нея е повдигнато обвинение за извършено длъжностно присвояване. Наказанието, което се предвижда за такова деяние, е от 3 до 15 години лишаване от свобода, отнемане на имущество и забрана за упражняване на определена професия.