Не за връщане на заемите, а към вземането на ценни имоти от длъжниците и бил насочен лихварският бизнес на бившия финансов министър Стоян Александров и сина му Петър. Това разкри разследване на bTV, направено, след като Петър бе обвинен в убийството на длъжника Кирил Русев.

„Петър очевидно си е повярвал. Той е един мишок, доста лабилен психически. Изобщо не мога да си го представя в ролята, която го видях – като рекетьор и убиец", казва Сашо Сълков, който е бивш бизнес партньор на Стоян Александров.

„Петър не иска пари, Петър иска имоти на безценица. Това е целта на неговото занятие", категорична е бизнес дамата Теменуга Стойчева, чийто имот за 1 млн. евро е бил отнет.

„Изключително непочтени и чак не ми се вярва, че човек може да бъде толкова жесток", категоричен е и Богдан Богданов.

Общото между жертвите е, че те губят имотите си, които са заложили срещу заема, а след това продължават да дължат пари. 

„С него имахме уговорка, устна уговорка, да купуваме заедно имоти, 50 на 50. Моята работа беше да ги намирам, да оправям документите и да ги препродаваме с печалба, при което деляхме печалбата. Понеже той беше пасивен съдружник, а аз се занимавах с всичко, за това всичко беше ипотекирано на негово име", обяснява Сашо Сълков - бивш бизнес партньор на семейството. Той е работил със Стоян Александров, но впоследствие се скарали с Петър.

Заради поевтиняването на пазара Сашо Сълков задържа имотите, т.е. не ги продава. Докато с Александров-баща се разбирал добре, то след смъртта му, отношенията с неговия син Петър се влошили.

„Аз му бях дал пълномощно, той прехвърляше, прехвърляше, но по едно време нещо му се ядосах и оттеглих пълномощното си. След оттеглянето на пълномощното той продължил да прехвърля още имоти, без да е упълномощен. Аз имотите съм ги прежалил. Става дума примерно за около 300 000 евро до към един милион евро", обяснява Сълков.

След получен заем от Петър Александров за около 820 000 лева бизнес дамата Теменуга Стойчева е на път да загуби ултра огромен ресторант и скъп мезонет. Въпреки това остава длъжник.

„Той събира 1,4 млн. евро близо, и въпреки това аз продължавам да му дължа 650 000 евро, т.е. близо два милиона срещу заем от 800 000 евро", разказва Теменуга Стойчева.