Двама души са обявени за издирване след вчерашната акция в две нарколаборатории край Пловдив. Както вече съобщихме, те се проведоха на територията наград  Клисура и пазарджишкото село Звъничево. След получена оперативна информация за лица, занимаващи се с отглеждане на марихуана в Клисура, униформени предприели проверка  в неработещ цех на търговско дружество.  На мястото е открита модерно оборудвана и добре замаскирана лаборатория за производство на марихуана.

Разбитата лаборатория в град Клисура е била оборудвана с техника за стотици хиляди левове, заяви по време на брифинг районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. Тя се е намирала в бивш дърводелски завод, намиращ се на територията на ВМЗ-Сопот. Сградата била приватизирана преди години, като към момента е собственост на частно лице. По нищо обаче не личало, че вътре се извършва каквато и да е била дейност. 

Според експерти оборудването в цеха е на стойност стотици хиляди левове. Иззети са 675 растения. Предполага се обаче, че около седмица по-рано голяма част от тях са били обрани. Открити са и 15 кг суха листна маса и около 30 кг зелена маса, които предстои да бъдат изследвани. 

"Тази нарколаборатория е била много добре оборудвана с климатични системи, въздуховоди, отоплителни лампи, уреди за влажност на въздуха. Вътре има веществени доказателства, насочващи към участие и на други лица", обясни прокурор Грошев. 

Тези доказателства довели до претърсване и на други адреси, сред които била къщата в Звъничево. Там била открита по-малка лаборатория, като от оборудването в нея било идентично с това в Клисура. 

Общо четирима души са били арестувани по време на акцията. Към момента са повдигнати обвинения 2 лица, които са задържани за 72 часа.  Предстои прокуратурата да внесе искане за вземане на мярка за неотклонение спрямо тях. Един от задържаните е собственикът на фирмата, стопанисвала обекта. Той е заявил, че помещението е отдадено под наем. Наемателят обаче е напуснал страната. В ареста е и собственикът на къщата в Звъничево, който също е свързан с лабораторията в Пловдивско. И двамата мъже са на възраст около 45-години и имат криминални досиета. 

Продължава издирването и на двамата души, напуснали страната. От прокуратурата не коментирата в каква посока са поели те. 

Предвиденото от закона наказание за подобна дейност е от 2 до 5 години затвори глоба.