Бившият участник въф френския чуждестранен легион Иван Пачелиев-Дюмона беше задържан от пратения спешно в тополовградското село Орешник отряд барети, научи TrafficNews. 35-годишният бивш военен  е заподозрян за убийството на фелдшера Димитър Факиров, който беше открит пребит до смърт тази сутрин в здравната служба на селото.

Малко по-късно Орешник беще блокиран от полиция и жандармерия начело с главния секретар на МВР Ивайло Иванов, дошли да издирват известния с буйния си нрав Пачелиев. 

Според неофициална информация бившият легионер се скарал със 72-годишния фелдшер заради лекарства, които искал да получи. Пачелиев имал много травми от престоя си в съставения от наемници френски  легион и често търсел медикаменти заради хроничните болки. 

"Арестът стана без екшън и стрелба. След разговор с психолози от МВР Иван излезе на двора и се предаде", съобщиха пред TrafficNews участници  в операцията по задържането.

Пачалиев стана известен през февруари миналата година, когато се барикадира в дома си и стреля по полицаи. След цяло денонощие органите на реда успяха да го задържат. Оказа се, че той имал разрешително за притежание на оръжие, издадено в чужбина.

В операцията по обезвреждането му тогава участваха 80 души - отряд "Кобра", специализираният отряд за борба с тероризма, Института по психология на МВР, жандармерия, полицаи от Хасково.

След като преди 5 години се прибрал от Франция, Пачелиев е безработен, но всява страх сред съселяните си, които го смятат за луд заради честите изблици на агресия.  

Убитият Димитър Факиров е родом от Орешник, но от години живее в Тополовград. Всяка сутрин отварял здравния кабинет в родното си село, за да помага на хората тук.