Пловдивския административен съд отмени наказателно постановление на шофьор на каруца, за да може срещу него да бъде образувано друго производство за по-тежко престъпление.

Причината – след гонка между каруци в Столипиново и последвала катастрофа с пешеходец, блъснатата пешеходка починала няколко дни след инцидента. Първоначално на водача с каруцата бил съставен акт за 100 лева по закона за движение по пътищата, но след обжалване на прокуратурата, наказанието е отменено от магистратите. С отмяната е образувано досъдебно производство.

Инцидентът се случил на 28 август 2020 година. Тогава подсъдимият със свой познат от друг квартал се събрали в Столипиново и си организирали гонка с двуколки, теглени от коне.

Състезанието се състояло по бул. „Марица“, като двамата се движили в посока ул. „Крайна“ в етническия квартал. По време на гонката двамата ентусиасти се движели с доста висока скорост, изпреварвайки леки автомобили и навлизайки в насрещното.

Навлизайки в махалата пешеходката тръгнала да пресича на пешеходна пътека на кръстовището на ул. „Крайна“ с ул. „Батак”, прибирайки се към дома си. В това време обаче, двамата състезаващи се мъже също наближили кръстовището с двуколките си, при което единият минал с каруцата си от дясната страна на пресичащата жена /между нея и тротоара/ и продължил движението си. От своя страна обаче, обвиняемият не успял да заобиколи жената, като конят му минал покрай нея, но жената била бутната от металната рамка на двуколката му, вследствие на което паднала на земята и гумата минала през тялото й.  На инцидента станали свидетели и доста очевидци.  

Вследствие на бутането от двуколката, падането ѝ и преминаването на гумата през тялото й, тя получила множество счупвания и увреждания по цялото тяло.

След като била ударена, конят на обвиняемия не могъл да спре поради високата скорост, а и той видял, че зад него се движат и други автомобили и се изплашил и избягал.

През това време на мястото, към падналата жена се притекли на помощ хора, които започнали да подават сигнали на телефон 112, за да искат помощ от линейка и полиция, които пристигнали на място. Пострадалата била откарана за преглед и лечение в УМБАЛ „Свети Георги“.

По случая била образувана полицейска проверка, като се установили мъжете, които са се състезавали с каруците. И на двамата съставили актове за установяване на административно нарушение - на единия за участието му в състезанието, а на обвиняемия за това, че е предизвикал ПТП.

На 30 август 2020 г. пострадалата починала от остра сърдечно съдова и дихателна недостатъчност, вследствие на мозъчен инсулт.

В хода на разследването са били извършени разследвания, разпити на свидетели, били назначени и изготвени експертизи.

Съдът, мотивиран от това, че никой не може да бъде съден или наказван два пъти за едно и също престъпление отменил наложената глоба.

В последствие шофьорът на каруцата е бил привлечен в качеството на обвиняем за това, че по непредпазливост е причинил средна телесна повреда.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.