РЗИ глоби продавачка в магазин с 300 лева, защото я хвана да работи без маска. Вместо да плати глобата си, служителката реши да обжалва санкцията си в съда. Магистратите обаче не уважиха претенцията ѝ и потвърдиха наказанието. Освен глобата, продавачката трябва да заплати и разноските по делото.

В края на октомври месец миналата година започнаха засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки в Пловдив. След проверката на РЗИ в магазина, заедно със служители на МВР било установено, че въпросната продавачка обслужва клиенти без маска. Вместо да носи предпазното средство на лицето си, то било в джоба ѝ. На жената бил съставен акт за установяване на административно нарушение, който тя подписала.

В жалбата си обаче, продавачката твърди, че по време на проверката в магазина не е имало клиенти и там са били единствено тя и колегата ѝ. Преценката да не носи маска е лично нейна и тя отговаря за рисковете, които поема за здравето си.

Това обаче е опровергано от свидетелите, които от своя страна твърдят, че и в момента на влизането на служителите на РЗИ и МВР са били обслужвани клиенти. В този случай, тя излага на риск освен своето здравето и това на посетителите на магазина.

С оглед всички обстоятелства около случая и показанията на свидетелите, магистратите от Районен Съд-Пловдив прецениха, че потвърждават наказателното постановление от РЗИ и приемат доводите на продавачката за неоснователни. Освен, че жената трябва да заплати глобата си, тя ще олекне и с още 80 лева, представляващи разноски по делото за юрисконсултско възнаграждение.