Пловдивчанка бе глобена със 100 лв., след като служители на "Общинска полиция" я хванаха да проси пари от хората. В края на месец май тази година те я засекли непосредствено до пешеходния подлез на улица „Райко Даскалов”. Жената стояла права, с протегната напред ръка и искала пари от преминаващите хора.

Униформените ѝ съставили акт на просякинята по Наредбата за опазване на обществения ред на територията на града. В нея се забранява просията на обществени места под каквато и да е било форма. Жената подписала акта, без да отправи възражения. Впоследствие ѝ било връчено и наказателното постановление, подписано от заместник-кмета на града.

Жената обаче атакувала санкцията в Районен съд. Тя помолила магистратите да отменят наказателното постановление, като отрекла да е извършила вмененото ѝ нарушение.

Общината не изпратила свой представител в съдебната зала, но депозирала писмено становище. С него от администрацията поискали наказанието да бъде потвърдено, като отправили претенция и за разноските по делото. В съда бил разпитан и служителят, съставил акта.

В крайна, сметка магистратите намерили жалбата за неоснователна. Според тях наказателното постановление и актът са били съставени от компетентни органи, спазени са процесуалните срокове и всички законови изисквания, а доказателствата по делото са достатъчни, за да се направи извод, че жената действително е просела пари. Не се касаело и за маловажен случай.

Съдът отказал и да редуцира размерът на наказанието, тъй като той е минималният, определен от закона.

Така жената ще трябва да заплати глобата си от 100 лв., както и разноските за юрисконсултско възнаграждание на представителя на администрацията, които възлизат на 80 лв.

Решението подлежи на обжалване.