Петима лихвари, част от които са роднини, са задържани при масираната полицейска акция в столичния квартал "Христо Ботев" тази сутрин. Три от лицата са криминално проявени и са членове на организираната престъпна група. Това обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.  

Той допълни, че това е поредната група задържана заедно със спецпрокуратурата. Бандата работела от 2015 година. “Схемата е класическа, тук има хора с нисък социален статус, нуждаят се от финанси, отпускали са финансови средства с лихви, ако не се изплатят се упражнява насилие“, добави.

Случаят се вписва в контекста за битова престъпност, поясни заместник-главният прокурор Иван Гешев. „Един от приоритети ни с МВР е противодействие с битовата престъпност, не само с ало-измамите. В определени райони където населението е с нисък социален статус има лица, които вие наричате цигански барони, а аз ще нарека криминални авторитети и това са хора, които нарушават закона, от лихварството, през насилствени действия, наркотици и купуване на гласове в определени периоди“, добави той.

Според Гешев групата е работила по стандартна процедура, като се дават малки суми с огромна лихва, като лицата, които взимат дребни суми, стават като „бели роби“ и задължени до гроб, докато не приберат всичко, което не притежаваш.

Тепърва ще се изяснява колко хора са станали жертви на престъпната група.

 

Поне четирима лихвари арестувани в столичния квартал "Христо Ботев"Задържаните може да станат и повече, обяви вътрешният министър