Фен на футболния Ботев се измъкна от 1000 лева глоба, наложена му след дербито Локомотив-Ботев през септември миналата година. Той е получил наказанието защото е обвинен, че е хвърлял димки и е използвал пиротехнически средства, но твърди, че просто е криел лицето си, за да се предпази от дима.

На 03 септември 2022 г. запалянкото посетил футболната среща от 9-ти кръг на „Първа професионална футболна лига“ между ПФК „Локомотив“  Пловдив и ПФК “Ботев“ Пловдив, която се провела на стадион Локомотив в парк Лаута. Той наблюдавал срещата от обособена зона за фенове на ПФК Ботев Пловдив.

По време на провеждане на срещата вътре в обособената зона около 20:50 часа, били запалени пиротехнически материали и седалки, които предизвикали силно димене. Димът се насочил към него и той многократно слагал и свалял маската си. Същият сторил това над 10 пъти от началото до края на двубоя. Това поведение на нарушителя и запалените факли и димки били забелязани от намиращите се на терена полицейски служители, които наблюдавали публиката за действия, с които се нарушава реда и се характеризират като спортно хулиганство.

След края на срещата му съставили акт за установяване на административно нарушение и получил глоба в размер на 1000 лева. Той обаче не бил съгласен и обжалвал пред Районен съд-Пловдив.

Магистратите преценили, че органите на реда са можели да съставят фиш с глоба, вместо АУАН. Освен това, според съда, случаят може да се определи като „маловажен “, защото извършеното престъпление /в конкретния случай административно нарушение/, с оглед на липсата или незначителност на вредните последици, представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпление от съответния вид.

В кориците по делото се казва, че фенът многократно, но за кратко е поставял маската на лицето си и, че той не е извършвал други противообществени прояви и не е имал за цел да прикрие самоличността си. Нарушението е можело да се определи като „маловажен случай” и съответно административнонаказващият орган е издал незаконосъобразно наказателно постановление.

Според съда, по правните си последици това представлява освобождаване на нарушителя от административнонаказателна отговорност, поради което обжалвания акт подлежи на цялостна отмяна и следва да бъде отменен.

С оглед на това разноските по делото в размер на 500 лева остават за сметка на МВР-Пловдив.

Решението подлежи на обжалване в 14–дневен срок