Правната комисия на Европейския парламент проведе днес заседание, на което беше разгледано искането за отнемането на имунитета на евродепутата Елена Йончева, съобщават от "24 часа".

Докладчик по темата в комисията беше френският евродепутат от "Национален фронт" Жил Лебретон.

Към момента наказателното производство срещу Йончева е спряно заради подновения й имунитет в качеството й на член на Европарламента.

Обсъждането се проведе при закрити врата, като право на участие имаха само членовете на правната комисия. Тъй като баче предстоят редица стъпки в рамките на процедурата, не е възможно решението да стане ясно преди Нова година.

Съгласно практиката на комисията трябва да има няколко постоянни докладчици по случаите относно имунитетите на евродепутатите. Докладчикът във всеки конкретен случай не трябва да бъде от една и съща националност или от същата политическа група като съответния евродепутат. Членът на ЕП, чийто имунитет се гледа, има право да бъде изслушан и да представи документи или други писмени доказателства. 

След дебата по темата правната комисия прави предложение за мотивирано решение да се отнеме или да не се отнеме имунитетът. След приемане на доклада в комисията той се разглежда в пленарната зала от целия Европарламент и се прави отделно гласуване за всяко от предложенията.

Исканията за отнемане на имунитет на даден евродепутат трябва да произтичат от компетентния орган на съответната страна членка и да бъдат адресирани до председателя на ЕП.

Припомняме, българската прокуратура изпрати до ЕП искане за сваляне на имунитета на Елена Йончева на 25 ноември 2019 г. Тя е обвинена за пране на пари от фалиралата КТБ.

Имунитетът на Йончева вече беше свален веднъж от българския парламент по времето, когато тя беше депутат от БСП. След като беше избрана за евродепутат обаче, тя придоби нов имунитет, който също трябва да бъде поискан и съответно свален или даден, за да продължи разследването.