Двама от участниците в съботния обир на банков клон в хипермаркет на столичния булевард „Европа” са успели да избягат с над 120 бона. МВР е наясно с тяхната самоличност и те са обявени за издирване.  Това стана ясно на брифинг, даден от директора на СДВР Георги Хаджиев и административният ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова.

Банковите обирджии задигнали чувалче със 185 хил. лв, макар в трезора да имало и други пари. Бандитите наблюдавали касиерката на ограбения офис от месец и забелязали, че тя е много небрежна към мерките за сигурност. 

Навикът й бил, когато излиза от офиса, да заключва само входната врата, но не и трезора, където се намирали парите. Дръзката кражба стана в събота около 15:30 и 16:00 ч., като ограбеният офис се намира в хранителен магазин в ж.к. "Люлин, където по това време имало много клиенти.

Час след кражбата бил задържан организаторът на обира, като в него са намерени 62 бона от общата плячка. Той е направил пълни самопризнания, а парите са намерени в колата му, обясни прокурор Русинова. 

В неделя в дома си в кв. "Банишора" бил арестуван и човекът, който разработил ключа, с която крадците отключили вратата на офиса, като ключарят е обвинен в помагачество.

Прокурорката Емилия Русинова разказа, че близка на единия от крадците е била използвана като отцепка, жената наблюдавала дали някой няма да се приближи към офиса и трябвало да сигнализира крадците. 

Това, че сейфът не оставал незаключен, се виждало извън офиса. Полицията е открила опожарен и автомобилът "Тойота", с който двама от крадците се предвижвали. После те се прехвърлили в друга кола заедно с плячката.  

И тримата извършители на обира са криминално проявени, уличени са в кражби и документни измами, а единият има и присъ да, обясни Георги Хаджиев.  

"Първоначално и ние работихме по версията, че касиерката може да е замесена в случая, но установихме, че става въпрос за небрежност при нейната работа", заяви още той.

Заловиха единия от апашите, задигнал 185 хил. лева от банков клон в СофияВ мъжа намерили 60 000 лева, издирват другите двама съучастници