Две непълнолетни и едно малолетно лице са задържани за извършване на 4 грабежа в град Сливен. Престъпленията са осъществени на 08.11.2020 г. и на 09.11.2020 г. Жертвите са възрастни хора - три жени и един мъж на възраст между 70 и 80 г. Това съобщиха от прокуратурата. 

"Разкрити са поредните грабежи над възрастни хора. Този път в гр. Сливен. Нищо не може да оправдае този род престъпления, дори когато, за съжаление, са извършени от деца. Мерките срещу конвенционалната престъпност продължават, въпреки трудната ситуация, в която се намираме", написа в туитър за случая главният прокурор Иван Гешев.  

Грабежите са извършени по един и същ начин. Младежите се подготвяли предварително, набелязвайки жертвата си. След това причаквали възрастни хора, които не са имали никаква възможност да се защитят. Спрямо тях са употребени закани и сила с цел да им бъдат отнети пари и лични вещи. Една от пострадалите жени е с причинена телесна повреда, в процес на установяване е от какъв вид е.

Извършителите са установени и задържани след Специализирана полицейска операция от служители на отдел „Криминална полиция“ при Районно управление – Сливен, проведена под надзора на Районната прокуратура в града.

Спрямо двамата непълнолетни извършители (на 15 и 16 години) са повдигнати обвинения. Наблюдаващият прокурор е постановил те да бъдат задържани за срок до 72 часа.

Предстои спрямо тях да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Третият извършител - малолетно момче на 11 години, не носи наказателна отговорност. Той ще бъде предаден на Комисията за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни в град Сливен, която е компетентна да му наложи възпитателни мерки.