Пловдивчанка бе глобена с 200 лева след серия обаждания от мобилният й телефон към 112. Оказало се обаче, че жената, а малолетният й син е автор на позвъняванията.

В рамките на 20 дни, хлапето е набрало спешния телефон 112 близо 200 пъти. При всяко обаждане детето е мълчало или е издавало неразбираеми звуци. След последното обаждане, от централата са сезирали органите на реда в Пловдив и конкретно тези от Шесто районно.

Служителите на МВР са издирили собственичката на телефонния номер и са й съставили акт. Междувременно тя обяснила в каква ситуация се намира, но това не я спасило.

Веднага след издаване на наказателното постановление, пловдивчанката подала жалба срещу санкцията в Районен съд. В молбата й се казва,че същата е незаконна и незаконосъобразна.

На същото мнение се оказаха и магистратите, които отмениха наказателното производство. Оказва се, че служителите на МВР са действали изключително радикално. В случая, въпреки всички 190 сигнала, въпросните обаждания не са били ангажирал служби от Пожарна безопасност и Бърза помощ. Именно поради тази причина, пловдивската полиция е трябвало да не налага наказание на жената, а да я предупредят устно или писмено, че при повторно извършване на нарушение ще бъде наложено административно наказание.

„Законът дава възможност за преценка на всеки конкретен случай с оглед тежестта на нарушението, подбудите за извършването му, преценка на всички смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства”, се казва в решението на съда.