Постоянен арест поиска прокуратурата за четиримата похитители от Пловдив, обвинени, че са отвлекли и изтезавали мъж в града на тепетата. Както вече ви съобщихме, Йордан Арбалиев, Стефан Харизанов и Илиян Смиленов и синът на Катя Лерца Костадин Костадинов бяха доведени с белезници в съдебната зала. В момента се гледат мерките им за неотклонение. 

Заседанието бе отложено с един час, след като адвокатите на младежите поискаха да им бъде дадено време, за да се запознаят с материалите по делото. Според прокурора по делото Тодор Павлов са налице и трите предпоставки за взимане на най-тежката мярка.

"Касае се за арогантно и жестоко поведение. Има опасност да извърщат друго престъпление, което се изразява в осуетяване на разследването", заяви Павлов.
 
"На 32 години съм. Не съм престъпник. Няма да се укрия," заяви пред магистратите Йордан. Неговата защитничка поиска по-лека мярка, като се обоснова с това, че Йордан е помогнал на жертвата.
 
"Той е извадил малката брадвичка, която е била натъпкана в гърлото на жертвата. Йордан не е престъпник, липсва агресия", каза адвокат Манова.
 
"Трябва ли Костадин да е задържан? В кратък срок са събрани доказателства, разпитани са 7 свидетели, както майката на жертвата. Тя казва, че, когато са идвали вечерта да търсят сина ѝ, само Костадин е бил разпознат. Те не да отвлекли жертвата -Костадин Черпаев. Не сравнявайте този случай с този на "Наглите". Костадинов е превлечен за грабеж, при който не е идентифициран предмеъта. Има данни, че Чапарев е откраднал резачка и ъглошлайф от ранчото на бащата на Костадин. Жертвата е признал за кражбата и е обещал да върне парите. Бил е в дома на Борис Костадинов. Не може да говорим за грабеж и отвличане", каза адвокат Елдъров, който защитава сина на Катя Лерца.
 
По думите му жертвата е допринесла за това, което се е случило. Според данните до момента, мотивът на четиримата за отвличането е бил кражба на машина и ъглошлайф.
 
"Момчетата не бива да се жигосват с такива обвинения. Костадин е говорил с майката, казал, че ще върне, каквото е взел. Ако са искали да извършат нещо зловещо, нямаше да се явят доброволно в полицията", допълва адвокат Елдъров. Защитникът допълни, че отвлеченият пиел заено с бащата на Костадин и момчетата. Те му дали и цигари. 
 
"В обвинението е написано, че момчетата са обвързвали пръста на жертвата с тиксо, за да знаят докъде да го отрежат. Това е съмнително, защото няма доказателства. Има и още съмнителни обстоятелства. Не са налице данни за опасност да се укрие или да извърши други престъпления. Той е неосъждан, работи и се грижи за брат си, който е въввтори клас. Да вкараме и него в затвора, като майка му, и да няма кой да се грижи за братчето му ли?", попита още Елдъров.
 
По-лека мярка поиска и защитата на Харизанов. Той е осъждани е изтърпял наказание "пробация".
"Искам домашен арест. Няма кой да се грижи за баба и дядо. Само аз съм им. Те не знаят къде съм, тъй като не ми дадоха да говоря по телефона. Нямам пари за гаранция, ще помоля за мярка подписка", помоли той.
 
За по-лека мярка помоли и Илиян Смиленов, който обясни, че в момента работи. Според адвоката му Кирил Николов не е категорично доказано в каква степен той е бил съпричастен към стореното. 
 
"За това се съди и от показанията на жертвата. Той е управлявал автомобила, с който уж е отвлечен. Нямал е мотив, нито лично взаимоотношение с пострадалия. Не е осъществил нито един акт на насилие и се е проявил като механичен изпълнител на чужди действия", заяви Николов.
 
В крайна сметка, съдът не уважи исканията им. Четиримата ще останат в ареста. Според магистратите не са налице доказателства, че те няма да се укрият или да извършат друго престъпление. 
 
Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което тримата са обвинени, е от 7 до 15 години лишаване от свобода за отвличането. Ако бъдат признати за виновни за грабеж, законът предвижда 10 години затвор.