Делото срещу бизнесмена Васил Божков, станало известно като делото за убийства, е приключило и материалите вече са били предявени на страните, обявиха от Софийската градска прокуратура. 

Ето и съобщението: Водещият разследването следовател към отдел „Следствен" на Софийска градска прокуратура (СГП) приключи разследването по досъдебното производство, водено срещу Васил Божков и още шестима обвиняеми за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на убийства, изнасилвания и принуда, също така  за опити за убийство на две лица; за подбуждане към умъртвяване и за държане на наркотици.

Материалите от разследването са предявени на лицата, които имат право и са поискали да се запознаят с тях и делото е изпратено на наблюдаващите прокурори.

От съобщението става ясно още, че с постановление от 29 март наблюдаващите прокурори са отделили материали от разследването и са ги изпратили съответно на Окръжна прокуратура - Плевен (ОП-Плевен) и Районна прокуратура – Благоевград (РП-Благоевград), прекратили са частично наказателното производство, а в останалата му част същото предстои да бъде внесено в съда с обвинителен акт, пише 24 часа.

Наказателното производство е прекратено срещу петима от обвиняемите в частта относно ръководството и участието в организирана престъпна група, доколкото доказателствата за наличието на такава не са достатъчно убедителни и обвинението в тази му част не е защитимо пред съда.

От материалите по делото са отделени тези, които касаят обвинението на Васил Божков и на К. Б. за изнудване, извършено от двамата в съучастие, като отделените материали се изпращат по компетентност на ОП-Плевен, в чиито район съгласно обвинението е извършено престъплението.

От прокуратурата не уточняват кой е К.Б., но вероятно това е Константин Бухлев, който беше и свидетел по това дело. Бухлев твърдеше при разпитите си, че Алексей Петров е бил мишена на Божков, а след него и Делян Пеевски. По това време през 2020 г. Бухлев беше в следствения арест по обвинение за убийството на Тодор Тодоров. 

"Отделени са и материалите, касаещи обвинението на Веселин Балтов за държане на наркотици, като същите се изпращат по компетентност на РП-Благоевград, в чиито район според обвинението е извършено престъплението".

Балтов беше шеф на охраната на Божков. Когато беше арестуван преди 4 години, разследващите твърдяха, че открили наркотици. Именно това дело отива в Благоевград.

Отделени са и материалите, които касаят обвинението на Васил Божков за подбудителство към умишлено убийство на Алексей Петров през 2015 г., което е останало във фазата на опита. Те се изпращат за присъединяването им към делото, което е образувано през 2016 г. по същия повод и което също е под ръководство и надзор на СГП.

По това дело вече осъден е украинецът Роман Лонгвиненко, който набавил оръжието за атентата.

Предстои внасяне на обвинителен акт срещу, обявиха още от прокуратурата. 

Той ще бъсе срещу Васил Божков за опит за изнасилване; за подбудителство към умишлено убийство на бизнесмена Йордан Динов през 2012 г. за подбудителство към умишлено убийство на Манол Велев през 2007 г., което е останало във фазата на опита и за подбуждане към умъртвяване на Б. С. (Вероятно се има предвид жена на име Бойка Василева, която живее в Швейцария)

както и срещу:

- Н. С. за извършването на умишлено убийство на Й. Д., подбудител към което е Васил Божков (чл. 116 НК).

Обвинителният акт може да бъде внесен след като изтече срокът за обжалване пред Софийски градски съд на постановлението за частично прекратяване или след като същото бъде потвърдено или изменено от съда.