Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е потресен от новината за 39 тела, намерени в камион в Тарок, Есекс източно от Лондон, предаде Ройтерс. От българското външно министерство пък заявиха, че все още не е сигурно, че камионът е български. 

"Потресен съм от трагичния инцидент в Есекс. Получавам редовни доклади от вътрешното министерство и ще работим в тясна връзка с полицията на Есекс, за да се установи какво се е случило. Мислено съм с всички, които са загубили живота си и с техните близки", заяви Джонсън.

Британският вътрешен министър Прити Пател заяви, че е шокирана и покрусена. "Полицията на Есекс е арестувала едно лице и трябва да й дадем възможността да проведе разследването си", написа тя в Туитър.

Сиймъс Леени, мениджър в северноирландската Асоциация за товарен транспорт, заяви, че камионът е идвал от България, като влизането във Великобритания през Холихеад е "необичаен маршрут". "Хората казват, че сигурността и проверките са увеличени на места като Дувър и Кале, така че може да се разглежда като по-лесен начин да влезете, като отидете от Шербур или Роскоф (б.р. - градове във Франция), до Росларе, а след това нагоре по пътя за Дъблин", обясни експертът и отбеляза, че "... дълъг път е и това ще добави допълнителен ден към пътуването."

Есекс се намира в Югоизточната част на островам, а Холихеад е в Северозападната част на Англия. Камионът трябва да е влязъл по море от Дъблин, който се намира на остров Ирландия. 

Както TrafficNews съобщи, полицията смята, че камионът е дошъл от България и е влязъл във Великобритания на 19 октомври през източното английско пристанище Холихеад. Шофьорът (25 г.), който е от Северна Ирландия, е арестуван. На снимките публикувани от британските медии се вижда, че камионът е марка Scania, червен на цвят, но не се вижда името на транспортната фирма или регистрационния му номер. 

В по-ранни съобщения на местни медии се казва, че полицията е извикана от линейка към 1:40 сутринта. Лекарският екип е дошла по сигнал на хора, чули викове от контейнера. Няма нито един оцелял от предполагаемите мигранти.

Посолството ни в Лондон е в контакт с британските власти по изясняване на случая. "Установена е връзка с британската полиция, представител на посолството ни е провел среща и в Министерството на външните работи в Лондон. Посланикът ни Марин Райков е разговарял по телефона с британската посланичка в София Ема Хопкинс като са се договорили да следят заедно случая.

Към момента още не може да бъде потвърдено дали намереният камион е с българска регистрация. Няма данни и за националността на намерените в камиона човешки тела. От британската полиция са предупредили, че идентификацията им ще отнеме дълго време", обяви на страницата си във Фейсбук Иван Димов, съветник на министър Екатерина Захариева.