Сметосъбирач опита да осъди фирмата в която работи за това, че паднал от камиона по време на работа. Той претендира обезщетение от 26 000 лв., представляващо частичен иск от претенция в общ размер от 100 000 лв., неуважено от първоинстанционния съд. Според него злополуката е настъпила вследствие на поведението на служителите на дружеството.

Работникът бил на трудов договор на длъжност сметосъбирач от май месец 2015 година. Сутринта на 28 юни 2016г., той и колегите събирали боклука в град Асеновград. По време на движението на камиона забелязали, че под камиона пада боклук, степенката на която стояли започнала да се вдига и боклукчията загубил равновесие и паднал до тротоара.

Пред съда пострадалият твърди, че задействането на задния механизъм за разтоварване на боклука при движение на камиона било неправомерно и опасно действие и това е довело до инцидента.

На място веднага пристигнал екип на „Спешна помощ“ и пострадалият бил откаран в УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив, където били установени счупена кост на крака, както и спукано ребро. След извършена операция и поставяне на метална пластина за фиксиране бил изписан за домашното лечение.

Пострадалият твърди, че след това трябвало да бъде обслужван като малко дете, не можел да стои на краката си, не можел да се изправя дори в седнало положение и това му причинило физически и психологически стрес. Не след дълго възникнало възпаление, което удължило възстановителния процес и наложило повторното му хоспитализиране. Общо му били извършени три операции.

Пред магистратите той твърди, че обездвижването и хирургическите интервенции се отразили на психическото и физическото му състояние. Преди инцидента той бил работлив и деен млад мъж, а след това се наложило да стои затворен в дома си. Непрекъснатите болки дори влошили съня му, той изживял стрес, потиснатост, безпокойство, изострена чувствителност, ранимост, вътрешна опустошеност, безсилие пред обстоятелствата и усещане за „разрив“ в отношенията му с другите и живота като цяло.

След инцидента му е издадено и телково решение с призната 50% трайно намалена работоспособност.

След като разгледа всички материали по делото Апелативен съд-Пловдив прие, че не е установено наличие на виновно противоправно поведение на служител на дружеството. Предвид отхвърляне на жалбата на пострадалия, следва той да бъде осъден да заплати разноските за въззивното производство в размер на 2 600 лв., представляващи адвокатско възнаграждение.

Снимка: Илюстративна