Бащата на загиналия в тежката катастрофа край Кадиево Тодор Бараков е получил писмо от МВР , в което са отразени резулатите от проверката , извършена по негови жалби. 
 
"Изисках нарочна проверка от Министъра на вътрешните работи, след като по моите сигнали, подадени до ОД на МВР – Пловдив, получих бланкетен чиновнически отговор от старши комисар Балев, поместен на няколко реда,че нямало никакви нарушения от страна на полицейски служители,защото бил внесен в съда обвинителен акт срещу Петър Маринашки!?!?" твърди Бараков. 

Министърът на вътрешните работи  е възложил проверка, която беше извършена от полицейски служители в МВР – София.
В писмо на МВР от 16.02.2022 г. е посочено, че след извършената проверка на работата на полицейските служители, по повод ПТП-то от 11.11.2020 г., настъпило в с.Кадиево,е установено, че:

-Те не са предприели необходимите действия, за установяване на свидетели на ПТП.

-Те не са иззели и приобщили всички записи от камерите на бензиностанция „Лайт“в с.Кадиево и са селектирали записи при изземването им.Във връзка с установените дисциплинарни нарушения на полицейските служители, по смисъла на Закона за МВР, копие от доклада от проверката и сигналите ми са изпратени за отношение по компетентност на дисциплинарно наказващия орган – Директора на ОД на МВР-Пловдив.

"Очаквам този път старши комисар Балев да предприеме адекватни мерки и да бъдат наложени наказания на виновните полицейски служители, съобразно доклада на назначената от Министъра на вътрешните работи проверка, която е констатирала сериозни нарушения. 
Полицейските служители, които са си позволили да не положат усилия да установят свидетелите на ПТП-то и да селектират записи от камери, като само от тази, сочеща към мястото на удара на управлявания от Петър Маринашки автомобил в крайпътното дърво, няма свален запис, трябва да получат сериозно наказание" коментира Бараков. 

Според него не е нормално той да издирва свидетели на ПТП-то, да ги моли да дойдат в съда и да дават показания, да обикаля по автогари, за да установя шофьора на междуградския автобус, който е вадил момчетата от колата, а полицаите да пишат в докладна, че нямало свидетели."Няма свидетели, защото така е по-лесно!!! Да „отметнеш“ служебно задължение, без да ти пука, че две деца са загинали! Да ощетиш разследването, като не изземеш записа от камерата, насочена към мястото на ПТП-то!" възмущава се той. 

Апелирам към старши комисар Балев, да наложи строги наказания, защото при такива тежки престъпления, довели до смърт на две деца, полицията трябва да полага максимални усилия за събиране на доказателства, а не пострадалите от престъпления да се борим те да получават наказания за немарливостта си! Или за нещо друго……., защото, припомням, че полевият тест на Петър Маринашки за наркотици беше отрицателен, когато му го взе полицай Тарашев от РУП –Стамболийски, а после се оказа, че Маринашки е употребил марихуана, като това го установиха вещи лица-токсиколози, от ВМА-София, припомня бащата. 

Ако старши комисар Балев претендира да съблюдава законността в поверената му да управлява институция, то този път трябва да действа решително и безкомпромисно и да накаже виновните полицейски служители.За да се прекъсне тази порочна практика и да не страдат други хора от немарливи разследвания. 
 
От пресцентъра на Областната дирекция на МВР заявиха, че тече проверка за действията на служителите, която все още не е приключила. 
Припомняме , че виновният за катастрофата Петър Маринашки бе осъден на 5 години затвор при първоначален общ режим и административна санкция – отнемане на книжката за 8 години.
Близките на двете загинали момчета обжалват присъдата. 
 

  •