12 души са задържани при мащабна спецакция на ОДМВР-Бургас. Операцията е за притежание и разпространение на наркотици в районите около учебните заведения. Сред арестуваните е и английски гражданин, постоянно пребиваващ в България. Иззети са множество различни по вид и грамаж наркотични вещества. Образувани са седем бързи производства и пет преписки. Сред най-характерните случаи при спецакцията са:

- задържането на 20-годишен криминално проявен бургазлия, осъществено от служители на на Второ Районно управление-Бургас, в когото са открити 13 свивки канабис.

- претърсването в дома на 53-годишен английски гражданин, постоянно пребиваващ в с. Кубадин, общ. Средец, осъществено от служители на Районно управление-Средец, които намерили и иззели 31 стъклени буркана с канабис и три конопени растения с различна височина, специално засети, с цел добиване на канабис. Общото количество на намереното наркотичното вещество е около 2,5 кг. 

- задържането в района на бургаско учебно заведение в к-с "Изгрев" на 20-годишен бургазлия, осъществено от служители на Четвърто Районно управление-Бургас, в когото са намерени и иззети 30 топчета марихуана с общо тегло около 30 грама.

- проверката на лек автомобил Фолксваген Голф, с бургаска регистрация, осъществена от служители на Пето Районно управление-Бургас, с който се придвижвал 20-годишен помориец. В него намерени и иззети са зеленикава каша - метамфетамин, с общо тегло около 6 грама и три бели хапчета екстази.

При паралелно течащите проверки за шофиране на пътно превозно средство след употреба на наркотични вещества са установени общо девет случая. Водачите са на възраст от 17 години, шофирал мотор след употреба на канабис, до 43 години. Сред тях има и 36-годишна бургазлийка, шофирала автомобила си след употреба на метамфетамин. В три от случаите водачите шофирали след употреба на канабис, в три - след употреба на амфетамин или метамфетамин, в два - след употреба на метамфетамин и в един - след употреба на метадон. По случаите са образувани бързи производства.