Пловдивският Апелативен съд остави зад решетките адвокат Владимир Елдъров.  На 25 октомври състав на Окръжния съд  го призна за виновен за подбудителство за опит за убийство и,4 палежа и унищожаване на имущество и го осъди на 7,6 години затвор. 7 години бе присъдата на съучастника му Радослав Керанов.

Изпълнителите на поръчките получиха по-леки присъди, тъй като признаха вината си по време на делото и дадоха подробности за начините, по които са били извършени всички престъпления. Мартин Поптолев бе осъден на 7 години и половина лишаване от свобода, Светлин Спасов ще лежи 6 години, присъдата на Петьо Пенев е 4 години, също колкото и на Милко Доевски, който ще прекара 4 години зад решетките. Валери Бодурков бе обявен за невинен. 

Всички осъдени бяха арестувани в съдебна зала, тъй като Окръжният съд им наложи най- тежките мерки за неотклонение.

Адвокатите на  подсъдимите са обжалвали арестите, но състав на Апелативния съд с председател Магдалина Иванова днес е излязъл с определение, което потвърждава това на първата инстанция.

Според съда, жалбите на адвокатите Йордан Давчев и Тервел Раев  са неоснователни.  Магистратите се мотивират с това, че мярката ще гарантира срочното и безпрепятствено протичане на делото на втора инстанция. Според тях по време на делото подсъдимите са демонстрирали добросъвестно поведение, тъй са се надявали на евентуални оправдателни присъди.  В момента обаче двамата осъдени са с тежки присъди и това може да ги мотивира да се укрият. Съдът се позовава на съдебна практика на Европейския съд, като цитира решения по делата Льотелие и Томази. 

Присъдите не са окончателни, но магистратите смятат, че с арестите не нарушават презумпцията на невинност.

Впечатляващо разнообразие се констатира  в престъпната дейност на Елдъров и Керанов, като съобразявайки характеристиките, начина и механизма на извършването им, техния брой и наложените значителни по размер наказания, обуславят   опасност от укриване” пише в мотивите на състава.

Всичко за престъпленията, в които са обвинени двамата, четете ТУК!