Дали случаят "Пейо Пеев" е израз на патологичен семеен модел, достоен за учебниците по психология, или за изолирано насилие над мъж?, коментират психологът Надежда Стойчева от Асоциация „Анимус“ и адвокатът Силвия Петкова. 

„Към нас се обръщат мъже, които имат нужда от помощ. Ние имаме случай на мъже, които са подложени на домашно насилие или на сексуално насилие. Те имат проблем с партньорката си, която е с психически отклонения или е със зависимости. Ние помагаме“, обясни Надежда Стойчева.

Психологът посочи, че над 500 души са се обърнали за помощ към „Анимус“ през миналата година.  От думите на Стойчева стана ясно още, че в повечето случаи е ставало дума за психически тормоз. Малкият брой обърнали се за помощ тя обясни с патриархалния модел – мъжете са учени от малки, че не бива да плачат и да се оплакват.

„Масово се приема, че когато се говори за домашно насилие, става дума за физическо насилие. Относително рядко се случва обаче мъжете да бъдат обект на физическо насилие. Казвам относително, защото се случва, но не е толко често. По-често се случва партньорката да упражнява психологическо насилие към партньора си. Това става чрез децата“, заяви Силвия Петкова.

Адвокатът сподели, че в практиката си има случаи на психологически тормоз чрез подаване на неверни жалби за домашно насилие от страна на жената срещу мъжа. „Подаването на жалби в полицията е с цел подкопаване на неговия престиж, за да може след време да се поиска отнемането или ограничаването на родителските му права“, поясни Петкова.

Тя даде и пример с мъж, който всяка седмица пътувал от друг град, за да вижда детето си, като съпругата му успява да го дрогира с помощта на шоколадов бонбон.

„Да смяташ, че можеш да си решиш проблемите чрез някакъв вид насилие е абсолютно психопатно поведение. Ето защо е необходимо тези хора да отговарят пред закона. Не можеш да отнемеш безнаказано човешки живот“, коментира Надежда Стойчева.

Тя посочи, не е ясно как Габриела и нейната майка, обвинени за убийството на Пейо Пеев, са стигнали до това „изкривяване на личността си“. „Психопатията е личностно разстройство – изменение на личността в такива измерения, в които се преминават всякакви граници на моралността“, поясни психологът.

„Много е трудно да се открият мотивите за това престъпление. В общият случай целта е бащата да бъде отстранен от живота на децата. Това може да стане чрез очернянето му и отнемането на родителските му права или чрез неговото убийство, какъвто е случаят с Пейо Пеев“, обясни Силвия Петкова за БТВ. 

Според нея виновните за убийството на Пейо Пеев могат да получат доживотна присъда.

Гл. секретар на МВР: Възможно е и трети лица да бъдат обвинени за убийството на Пейо ПеевДецата са дадени временно за отглеждане на родителите на Пейо, потвърди Коцев

Свидетел е минал покрай колата при убийство на Пейо ПеевЧетири минути е продължило убийството

Бракът на убития Пейо Пеев и Габриела бил фиктивен, той се съмнявал, че тя го упояваПри аутопсията му е взета ДНК проба, за да се установи дали е баща на второто си дете