4 месеца без следа от Янек, удължиха разследването с още 2 месеца

Все още обаче не е обявен официално резултатът от проверката

Кюстендил 01.12.2020 19:09 1025 0
4 месеца без следа от Янек, удължиха разследването с още 2 месеца

Срокът за разследване по досъдебното производство за отвличане на Янек Миланов е удължен с нови 2 месеца. Това съобщиха от Окръжната прокуратура в Кюстендил.

43-годишният дупничанин, който от години живее и работи във Франция, изчезна безследно на 31 юли т.г. За последно Янек е видян да се качва в джипа на бившия гард- Васил Капланов-Каплата. Оттогава младият мъж е в неизвестност. 

На 1 септември главният прокурор Иван Гешев каза, че по случая работи огромен ресурс. "Мога да уверя гражданите, че се прави всичко възможно за разрешаването на този случай. Това, което мога да кажа е, че ние ще работим колкото трябва, за да може да си свършим работата", каза тогава в Дупница главният прокурор. Месец по-късно наблюдаващият прокурор удължи срока на разследването с 2 месеца.

От държавното обвинение в Кюстендил допълниха, че интензивните следствени действия продължават. 

Все още обаче не е обявен официално резултатът от проверката, която бе разпоредена от вътрешния министър във връзка с първоначалните действия на полицията в Дупница и данните, че е имало забавяне на ефективните издирвателни и следствени действия. От прокуратурата мълчат какви са били действията на прокурорите по случая и дали е имало забавяне и от тяхна страна.

Вече няколко пъти служители на МВР, следови кучета и конна полиция претърсваха обширни райони около дупнишкото село Крайници. Водолази извършиха огледи в язовир Дяково, както и водоеми около Самораново и Крайници. Издирването е съсредоточено там на база анализ на столичните разследващи. Двудневна издирвателна операция в язовир "Дяково" имаше преди броени дни, като е нея взеха участие водолази, пожарникари и криминалисти от София и Дупница.

В момента Васил Капланов е в ареста с постоянна мярка "задържане под стража", но по друго обвинение - за отправена закана за убийство към съпричастен със случая "Янек" дупничанин. Тази закана е отправена, докато Капланов бе под домашен арест по друго обвинение - държане на боеприпаси.

На сина му Никола също бяха повдигнати две обвинения за посегателства срещу автомобила на Янек Миланов, извършени месеци преди изчезването му. Капланов младши бе освободен от ареста с мярка „Подписка“.

 

Изпрати новина