Състав на Врачанския окръжен съд е осъдил на 18 години "лишаване от свобода" К.Д. /35 г./ от Бяла Слатина, като го е признал за виновен за причиняването на катастрофа, в която са загинали бременна жена и двегодишно дете, съобщиха от пресцентъра на съда.

Инцидентът стана 17 септември 2018 г. на третокласния път между Бяла Слатина и Попица. К.Д. е признат за виновен от съда, че на тази дата е управлявал лек автомобил с превишена скорост от 104 километра в час при разрешени до 90 километра в час извън населено място. Той е бил пиян като е установено, че концентрацията на алкохол в кръвта му е била 1,40 промила. К.Д. е изгубил управлението на автомобила, излязъл е от пътя и се е блъснал в дърво.

При удара загиват 23-годишната Т.М., която била бременна в деветия месец, и двегодишната й дъщеря. Двете са пътували на предната седалка до шофьора. Подсъдимият е признат за виновен и в това, че управлявал автомобила без да има необходимата правоспособност.

Автомобилът пък бил нерегистриран и с регистрационни табели, издадени за друга кола. Допълнително утежняващо вината на К.Д. е обстоятелството, че той многократно е осъждан за нарушения на Закона за движение по пътищата, допълват в съобщението. Постановената присъда трябва да се изтърпява при първоначален общ режим за подсъдимия.

Съдът е променил и мярката за неотклонение на К.Д.- от "подписка" в "задържане под стража", тъй като е преценил, че подсъдимият може да се укрие при свои близки в чужбина. Мъжът е бил задържан незабавно и приведен във Врачанския затвор, уточняват от съдебната палата. Постановената присъда може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.