13 души с доживотни присъди, подкрепени от двама излежаващи над 20-годишни, както и жените на трима от тях съдят държавата с искане да им бъде позволено да правят секс в затвора без камери.

Груповата жалба е подадена от пандизчии от затворите в София, Варна, Плевен, Пазарджик, Стара Загора и Белене. Те негодуват срещу заповед от 29 февруари 2016 г. на главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), в която се регламентира реда на провеждане на удължено свиждане за срок до 4 часа. Затворниците могат да се срещат с половинките си, но в присъствието на надзиратели и под видеонаблюдение.

В жалбата си затворниците искат от съда да отмени акта като нищожен или незаконосъобразен поради противоречие с основни права, установени и гарантирани от конституцията. Те недоволстват, че не се зачита правото им на личен и семеен живот и защитата на личните им данни, пише "Монитор".

На първа инстанция в Административен съд София-град делото е загубено. Магистратите са отказали отмяната на заповедта, с която е регламентиран редът на т.нар. удължено свиждане. Мотивите на магистратите са, че заповедта е издадена от компетентен орган и има законови основания. Удълженото свиждане е награда, няма факти, че се извършват действия, които нарушават гарантирани права и свободи.

Доколкото се касае за режим на изтърпяване на наказание, общественият интерес и сигурността на местата за лишаване от свобода имат превес над личния интерес заключава съдът. Той не открива и нарушения на защитата на личните данни. Затворниците са били информирани за възможното видеонаблюдение чрез заповедта на директора на ГДИН.

Очаква се делото във ВАС да бъде насрочено за средата на март тази година. По искане на председателя на ВАС Георги Чолаков то ще бъде проведено в зала в Съдебната палата. Причината е, че във ВАС няма конвойна, тъй като там не се провеждат такива дела, това е първото по рода си. Затворниците жалбоподатели са отправили писмено искане да присъстват лично на делото и затова се налага да бъде осигурено конвоирането им в достатъчно голяма зала, за да побере всички страни по делото.

Осъдените ще бъдат с белезници на ръцете и на краката. Всеки от тях се бъде конвоиран от двама души от Главна дирекция "Охрана". Според запознати сред недоволните, че семейните свиждания се провеждат в присъствието на надзиратели и се следят от камери, е и австралиецът Джок Полфрийман, който изтърпява 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов в центъра на София.

Част от жалбоподателите е и излежаващият 30 г. затвор сериен убиец Станислав Ангелов – Сиси, който има в досието си четири екзекуции. Той изтърпяваше наказанието си в софийския затвор, но през май 2018 г. бе преместен в затвора в Пазарджик, тъй като подбуждал останалите затворници към неподчинение - подстрекавал ги към бунт и ги "съветвал" да не взимат от храната, която им предоставяли от столовата.