Възможно ли е в Пловдив да се въведе режим на водата заради мащабните ремонти по Водния цикъл, чиято обща стойност е над 100 млн. лева? Редица градове, включително и Асеновград, дълго време изпълняваха проектите по Водния проект, като водоснабдяването месеци биваше нарушено. Репортер на TrafficNews.bg говори с директора на ВиК – Пловдив Спартак Николов за възможните ситуации, които ще изникнат при старта на Водния проект.

До момента са пуснати няколко обществени поръчки, които включват модернизация и реконструкция на Пречиствателна станция – Пловдив за 70 млн. лева, а още 31 млн. лева са предвидени за ремонта на канализационната и водопроводна мрежа под тепетата.  Дейностите ще бъдат преди всичко в район „Северен”, но ремонтите ще засегнат и целия град.

„Неизбежно е при един такъв голям проект, като Водния цикъл, да има нарушаване на водоподаването. Не може да се каже, че ще има режим на водата, но ще има спирания и намалено водоподаване. При всяка дейност, която налага подобни мерки, ще има публично оповестяване поне няколко дни по-рано. Със сигурност няма да е като при аварийни ситуации, в които изневиделица водата спира”, обясни шефът на водното дружество Спартак Николов.

Въпреки че процедурите и изпълнението на Водния цикъл ще се изпълнява от Община Пловдив, практиката е ВиК дружествата да бъдат асоциирани партньори. По време на изкопните работи и тези по тръбната мрежа, от водното дружество ще правят организация на плановите дейности.

„Категорично качеството на услугата към абонатите ще се подобри. Проектът е много мащабен и ще реши проблеми не само на район „Северен”, но и  на целия град. Ситуацията е такава, че пречиствателната станция в Пловдив обира не само обратните води на града, но и на селата от Родопската яка, които минават през обходните колектори. С подмяна на основните водопроводи и канализационни мрежи, авариите ще бъдат много по-малко”, каза Николов. Той допълни, че друг плюс, освен по-добра ВиК услуга,  ще е цялостната реконструкция на вътрешнокварталните улици в района, където ще се полага нова мрежа. Очаква се 58 в района улици да бъдат ремонтирани от тротоар до тротоар.

Ако няма дълги обжалвания и процедурите се изпълнят срок, дейностите могат да започнат до края на годината, или в началото на 2019-а.

За съжаление, проектът няма да даде отговор на един от най-големите проблеми при водоснабдяването – независимост от доставчика на електроенергия. В 90 % от случаите, в които има намалено водоподаване в целия град е заради прекъснато захранване от ЕВН.

„Нямаме алтернатива, когато захранването се преустанови, помпите спират.  Това, че няма няколко часа вода не е най-големият проблем, той идва с пускането на тока. Тогава има опасност от хидравлични сривове заради повишеното налягане и тръбите могат да се спукат, за това пускаме постепенно водоподаването и помпите”, каза Николов.

Още за Водния проект вижте в линковете:

Най-големият проект на Пловдив набъбна на 100 млн. лева! Ремонтират ВиК мрежата с 30 млн.Нова обществена поръчка през Водния цикъл бе пусната от градската администрация

Висшите магистрати дадоха зелена светлина за най-големия проект на Пловдив за 70 млн. леваВАС отхвърли претенциите на словашката фирма “Водохосподарске Ставби“ за Водния цикъл

Пловдив чака 108 млн. лева за Водния проект! Ремонтират изцяло близо 60 улици в КършиякаЦялостната реконструкция на бул. „Дунав” ще бъде вкарана в заданието