Община Пловдив може да започне да събира оферти за най-големия си проект през последните години, този за Водния цикъл на града, който е на стойност от 70 млн. лева. Обществената поръчка бе блокирана от словашката фирма"Водохосподарске Ставби", като претенциите им бяха отхвърлени първо от КЗК, а след това и от ВАС. Висшите магистрати са сметнали, че условията за кандидатстване по поръчката са законни и няма причина процедурата да бъде спирана.

Припомняме, че първо фирмата „Станилов” ЕООД бе пуснала жалба в КЗК срещу процедурата за „Реконструкция, модернизация и доизграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води Пловдив“, но от защитата на конкуренцията отхвърлиха жалбата на компанията, която се отказа да обжалва решението във ВАС през април.

 На 23 май фирмата "Водохосподарске Ставби" АД  бе пуснала жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу условията на поръчката, с която блокира поръчката. В крайна сметка проектът вече може да реализацията.

Проектът за модернизация на ПОСВ – Пловдив включва:

-Изготвяне на технически и работен проект на обект „Реконструкция, модернизация и доизграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води Пловдив”

- Реконструкция и разширение на ПОСВ

- Доставка на машини и съоръжения за обекта;
- Изготвяне на докумeнтация за експлоатация на оборудване и съоръженията

-Обучение на персонала, ангажиран в експлоатацията на обекта и тестването на оборудването;
- Авторски надзор по време на строителството и монтажа на обекта.

Срокът на всички дейности трябва да приключи до 730 дни, а гаранцията след пускането в експлоатация ще е 6 години.  Парите по първия етап са разпределени така:

-За техническия проект 1,8 млн. лева без ДДС

-За изпълнения на строително монтажните дейности – 29, 8 млн. лева без ДДС

-Доставка на оборудване и съоръжения за пречиствателната станция 23,9 млн.  без ДДС

От  градските власти пуснаха още една поръчка по Водния цикъл. . Тя е за 3 млн. лева без ДДС и касае консултантските услуги, които ще се ползват по време на реализацията на мащабния проект.Консултантите ще задвижват всички необходими документи, както и процедури между институциите по време на проекта.

Следващите етапи включват цялостен ремонт на  58 вътрешноквартални улици в район „Северен. В проекта, освен новите улици са заложени и  нови канализации и водопроводи по бул. "Дунав" и "Брезовско шосе".

По проекта трябва бъдат подменени 14 километра водопроводи и 800 сградни отклонения, 16.1 километра второстепенна канализационна мрежа. Ще бъде извършена рехабилитация на 2.8 километра от съществуващия колектор VII, както и изграждане на разтоварващ колектор VII.

По друг проект през ОП „Околна среда” Пловдив ще търси пари чрез обединението „Тракийска вода”, което е заедно с ВиК дружествата на Стара Загора и Ямбол. Амбициите на градските власти е да вземат още 60 милиона лева за направата на южния обходен колектор, който да обслужва целия район „Южен”, заедно с селата от Родопската яка.