Разгледахте ли добре имението на семейство Баневи? Видяхте ли натруфените фоайета, витите стълби, облицовани с оникс и позлатени парапети като в дубайски хотел? А мебелите в гостната, извадени от някой френски замък? Преброихте ли чантите и обувките на г-жа Банева? Сетихте ли се за гаража на семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви, пълен с мерцедеси и бентлита? Вероятно сте си спомнили и за кутиите от обувки, натъпкани с пачки, открити в хотел „Маринела”. Не сте забравили и хасиендата на алкохолния бос Миню Стайков, навярно. Както паркираните в гаража му мерцедеси и поршета.  Човекът също е любител на мрамора и позлатата.  

Около 80 процента от хората, които разглеждат снимките на имението, изтекли от МВР, смятат че мястото на  хората, които тънат в този разкош, е в затвора. Те са сигурни, че луксът е следствие от грандиозни злоупотреби  и престъпни схеми, извършени от въпросните семейства. Категорични са, че на гореизброените семейства „така им се пада” и „ най- накрая ще платят за далаверите си”. Което е разбираемо, тъй като много от тези хора все още възприемат  Андрешко като положителен герой. Селянинът, който оставя бирника в блатото, за да спаси съселяните си от налога, продължава да буди съчувствие оу хората, които обаче със същия патос питат защо държавата не си е събрала данъците от Баневи.

Само че буржоазният кич, парвенющината и липсата на вкус все още не квалифицирани като престъпления в Наказателния кодекс. 

Да, полиция и прокуратура ловко използват сиромахомилството на голяма част от българите, за да настроят общественото мнение в своя полза. Но има куп въпроси, които са далеч по- важни от въпроса „Колко чифта обувки има Евгения Банева?”. Като например защо бе допуснато източването на „Полимери”? Как така в продължение на 10 години прокуратурата проверява сигнали срещу семейство Баневи, но всички дела са срещу неизвестен извършител?  Къде са парите на вложителите от "АКБ Форест"?

Семейство Баневи бяха първите българи, изплували от „Панамски досиета” . В момента обвинението е за присвояване на 1,5 милиона лева и 500 млн . лв. данъчни престъпления. Какво обаче ще се случи с парите, скрити в десетките офшорни сметки на фамилията?

Отговорите на всички тези въпроси трябва да даде прокуратурата и в последствие и съдът. Защото както Баневи, така и всеки в тази държава , трябва да бъде признат за виновен от съда, а не от някакъв медиен трибунал.  

Да, хората, които смятат, че Баневи са построили кичозният си дом върху съдбите на стотици хора, останали без работа, са прави. Прави са да искат справедливост и възмездие.  Само че, в случая правилният ред е обвинение, присъда и цялото имущество от снимките на търг. Това ще е истински положителен ПР както за полицията, така и за прокуратурата.

Колкото до семейство Баневи и компания можем да си спомним думите на  Ханс Кристиян Андерсен- "Позлатата се изтрива, свинската кожа остава".