Всички срещу кмета Тодор Попов. Това е духът на предизборната кампания в Пазарджик. Макар отново от партийните щабове да се говори за „позитивна кампания”, в основата на този местен вот стоят явните и не толкова явни атаки срещу досегашното управление на града. И това е нещо напълно нормално, имайки предвид, че настоящият градоначалник спечели предните избори още на първи тур с впечатляващите близо 70 процента подкрепа.

Четири години по-късно нещата са по-различни – от началото на 2015-та управлението на Попов се сблъска с множество скандали. Посред бял ден бе застрелян началникът на неговия кабинет Татяна Стоянова. Въпреки че кметът отрече това да е свързано с работата й, от всички страни заваляха обвинения в корупция сред най-високите етажи на общинското ръководство. Последваха и телевизионните разследвания за имотното състояние на Попов и по-конкретно скъпото имение в село Паталеница.

Те разбуниха духовете за няколко седмици и доведоха до прокурорска проверка, резултати от която все още няма. Въпреки че след всичко това градоначалникът не е така силен, както преди четири години, всички други участници в предизборната надпревара (а те са общо 8) съзнават, че преди постигането на крайната цел – кметския стол в града, те първо трябва да подсигурят загубата на Попов.

Първата им голяма грешка в постигането на тази задача обаче дойде още от партийните централи, които се забавиха с обявяването на имената на кандидатите. Повечето кандидат-кметове станаха ясни чак малко преди началото на предизборната кампания, което ограничи времето, в което избирателите можеха да се запознаят с тях и идеите им (да се разбира „обещания”). Още повече, че Попов вече от няколко месеца бе обявил, че ще участва в надпреварата и ще се бори за трети мандат.

Във вече започналата предизборна битка с най-големи шансове да е някаква конкуренция на сегашния кмет е кандидатът на ГЕРБ – Найден Шопов. Бизнесменът разчита на подкрепата на управляващата партия, която традиционно привлича много гласоподаватели, като освен това в кампанията му се акцентира на развитието на бизнеса в общината – нещо, заради липсата на което Попов търпи яростни критики от своите политически опоненти.

Шопов залага и на развитието на спорта, най-вече футбола, в Пазарджик, което също може да му е от полза да отбележи гол поне на първия тур. Почти сигурно той ще се озове на балотаж с настоящия кмет, като изходът от сблъсъка на 1 ноември все още е труден за прогнозиране.

Във второто място се е прицелил и друг бизнесмен – Благо Солов, който има подкрепата на Патриотичния фронт. В своята кампания собственикът на популярна мебелна къща също залага на изкушаващата идея за повече работни места в Пазарджишко, както и на посочване на слабостите в досегашното управление на общината. Неговите шансове за момента обаче не изглеждат чак толкова големи, колкото на Шопов, може би защото няма толкова силна политическа сила зад гърба си.

БСП пък сякаш развяха бялото знаме за тези местни избори в Пазарджик. Първо, те се забавиха изключително много с обявяването на своя кандидат за кмет. Вътрешни противоречия и скандали в местната организация на партията доведоха до намесата на нейните централни органи, като от „Позитано 20” решиха кандидатът на „червените” да бъде адвокат Стоян Парпулов. Решение, което почти сигурно ги обрече на неуспех на изборите.

Левите избиратели имат още една възможност - областния управител Трендафил Величков, издигнат от АБВ. Макар и сред по-сериозните имена в надпреварата, неговите шансове също не изглеждат големи. Останалите кандидати за кметския пост пък са по-скоро пълнеж – ще привлекат някакъв малък брой гласове, но нямат шанс за второ, че дори трето място.

Към момента балотажът е най-сигурния вариант. Никой не очаква такава убедителна победа за Тодор Попов, каквато той записа на предните избори. Негов опонент на 1 ноември вероятно ще стане Найден Шопов от ГЕРБ.

Изходът от тази битка обаче зависи от много неизвестни. Каква ще е подкрепата за Тодор Попов след всички скандали от началото на годината? Ще успее ли кметът да мобилизира гласоподавателите от всички села в общината, в които има подкрепата на кметовете? Какво ще е водещото при вота на пазарджиклии – промените по външния вид на града или неговото икономическо състояние? И за финал – на кого ще дадат подкрепата си останалите кандидати при един евентуален балотаж между Попов и Шопов? С оглед на цялостната мантра на тази кампания – „Всички срещу Попов”, отговорът поне на този въпрос може би е ясен.

Още новини ТУК

Антон Биров, TrafficNews.bg