Дискусията „За и против кърменето в МОЛ-а“ е на път да се превърне в национален референдум, след случая с прогонената майка Деница Панайотова. Жената била поканена да спре да кърми, тъй като причинявала неудобство на клиентите.  Възмутена, софиянката се обърнала към Българския хелзинкски комитет, от където съобщиха , че ще я представляват в делото й срещу магазина.

Казусът бе разискван във всички сутрешни блокове на телевизиите, а в медиите успя да измести по брой четения и коментари дори „националната катастрофа“ –разводът на Николета Лозанова и Валери Божинов. Стана причина за стотици постове в социалната мрежа, някои от тях онагледени и със снимков материал.

Реакциите по темата са от „разпни я“ до „осанна“.  Повечето хора естествено защитават правото на една майка да храни бебето си на публично място и се възмущават от двойния морал, проявяван от собствениците на мола. Не липсват и шеги по този повод. „Управата на мола няма нищо против кърменето. Просто на територията на търговския център е забранено да се внасят храни и напитки“ , пише във фейса си Драго Симонов.

Любен Дилов разсъждава по-глобално по темата: Някои хора бъркат добрия апетит с добрия вкус. Проблемът не е дали жените кърмят в мола, а че все повече жени са закърмените с мол-културата. Изборът не е между Мол Фландърс и Робинзон Крузо. Изобщо книгите на Дефо показват, че човек свиква с всичко, само обществото не успява да свикне с човека. За това е важно човекът да е материално, или поне морално отговорно лице. Сиреч МОЛ.

„Грубо, но няма друг начин да ви кажем, колко безумен е този спор!
Кърменето е ХРАНЕНЕ, нищо друго! Възмущавайте се от майки, които тъпчат децата си с джънкфуд, а не от кърмещи жени!“ пише в профила си Весислава Танчева.

„Като чета някои коментари и се хващам за главата... Не е нормално хората да мислят, че това да нахраниш бебето си и да заголиш леко гръд е НЕ морално и видиш ли развращавало децата им. Ми те тия 15г. деца показват много повече гръд, като се обличат като долни чалгаджийки, тия дъщери вече правят секс и свирки като за световно, а синовете ви, които не искате да видят кърмеща жена, вечер си пускат порно и гледат много повече от една леко заголена гръд. Така че, изобщо не ми говорете за морал“ избухва Росица Жорова.

На противоположния полюс е Антон  Стоянов. „Аз мисля, че Агенцията за защита правата на детето трябва се се самосезира, за да разбере какво прави майка на три деца, едното от които малко бебе, МОЛ-а, когато, както тя самата казва детето е, уморено и гладно"??? Когато детето е уморено и гладно, майката трябва да се прибере у дома, а не да го храни на място гъмжащо от вируси в грипен сезон и да го приспива в същото това шумно място, без да му е осигурила уют и тишина!!!! Тази майка даже трябва да се е прибрала у дома с детето си преди часа за хранене и спане, а не да стои като побъркана из МОЛ-овете!!! Нахалство и родителска немарливост! Агенцията СПИ!!!!!“

Дебатът за кърменето за по-малко от два дни прерастна в  спор каква работа имат майките кърмачки в моловете, защото някои си отглеждат децата там, колко е вреден мола за подрастващите, защо изобщо трябва да има молове и прочее наболели въпроси. Чудесни теми за разговор на чаша кафе. В МОЛ-а!

Парашкева Иванова , TrafficNews.bg