По време на „Седмицата на мъжа“ в рамките на кампанията „Аз и моето здраве“ в Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина – Пловдив”, д-р Виолета Рилчева проведе безплатни консултации на 42 мъже от двойки с репродуктивни проблеми.

Всички мъже направиха безплатни спермограми и при необходимост – допълнителни изследвания в Андрологичната лаборатория на медицинския център.

Нарушения в спермалните параметри (т.нар. OATS синдром) се установиха при около 50% от мъжете, като двама от тях бяха с пълна липса на сперматозоиди (азооспермия), а при двама пациенти бе направена спермограма след лечение на тумори на тестиса. При 17% от мъжете се установи имунологичен стерилитет – наличие на антиспермални антитела в семиналната плазма.

Впечатление прави установения нисък дял на мъжете с полово-преносими инфекции (под 5%), което говори за високата здравна култура на Пловдивчани. Тревожна тенденция обаче, е увеличаването на мъжете с репродуктивни проблеми в комбинация с ендокринни заболявания (затлъстяване, метаболитен синдром, захарен диабет).

Тези пациенти бяха насочени за изследване на полови хормони, кръвна захар и имунореактивен инсулин, като при 7% се установиха нарушения в нивата на половите хормони. При пациентите с метаболитен синдром се назначи лечение за намаляване на теглото и инсулиновата резистентност и бяха дадени диетични препоръки.

За пореден път, и тази кампания, потвърди наблюденията на специалистите в центъра, че профилактиката, навременната диагностика и терапия при мъжа, преди планиране на бременност, могат да съкратят значително времето за нейното постигане и успешно износване.

Още за дейностите на центъра - ВИЖТЕ ТУК

TNS.bg