Европейските избори в България често биват използвани за „сверяване на часовника” между политическите формации преди национални или местни избори. Обикновено на тях се хвърлят големите играчи, докато по-малките формации щадят силите си.

България отново ще има 17 евродепутати, въпреки процедурата по Брекзит.  След нейното започване от ЕС взеха решение в следващия Европарламент да има 705 евродепутати, като 23 от местата на Великобритания се разпределиха по страните членки с най-голям остатък на депутат от брой населението. С по-малкия брой места в Европарламента, стойността на едно депутатско място там се увеличава значително. Въпреки пренебрежението на част от обществото към тези избори, разпределението на местата е повече от важен, тъй като, колкото и тривиално да звучи, Европарламентът е едно от местата, които задават дневния ред на Европа.

На последните избори през 2014 година ГЕРБ взеха 6 места в Брюксел, а БСП и ДПС по 4. Две места спечели вече несъществуващата коалиция между ББЦ и ВМРО, а Реформаторския блок се добра до едно място.  От тях единственият пловдивчанин бе Николай Бареков, като лидер на ББЦ. След краха на преговорите с „Атака” за обща листа, Бареков направи невероятно признание, с което каза сбогом на политиката. Бившият журналист заяви, че ще става учител по Български език и литература.  Разбира се, все още е рано той да бъде отписван, предвид постоянните му маньоври.

От поведението на останалите местни структури ясно личи, че няма да се налагат тукашни кандидати за листите за евроизборите. Въпреки че номинациите вървят и към този момент, по всичко личи, че единствено ГЕРБ – Пловдив ще издигне кадър в списъка от 17 кандидати. Това най-вероятно ще е шефът на РИОСВ доц. Стефан Шилев. На последните евроизбори той отново бе кандидат, като бе на 9-а позиция. И до ден днешен, той е първа резерва в списъка на ГЕРБ.  Шилев бе зад Асим Амедов, който през 2017 година влезе на мястото на Мария Габриел, назначена за еврокомисар.  

Другата основна формация, в лицето на БСП, не дава индикации, че ще налага свой кандидат от Пловдив. Въпреки че вървят редица предложения, предимно за активисти от младежките структури в Пловдив, най-много номинации има за Сергей Станишев, Ирина Бокова, проф. Иво Христов и сегашните евродепутати.

Изключено е и ДПС – Пловдив да има свой представител в листите, предвид факта, че гръбнакът на партията под тепетата е в Столипиново.

Пловдивските структури на НФСБ и ВМРО, които по всичко личи, че ще се явяват самостоятелно, вече направиха своите предложения. Първите заложиха на лидера си Валери Симеонов, а „войводите” близкия до местната структура издигнаха Ангел Джамбазки. Изненада трудно би могла да дойде и от десните в лицето на „Демократична България”, които ще направят всичко възможно да се доберат до място в Брюксел. Те вече призоваха всички десни партии да се явят заедно, но при тях нещата, които ги разделят, изглеждат повече, от тези, които ги обединяват.