Доц. д-р Мария Атанасова има повече от 35 г. стаж, посветен изцяло на проблемите в диагностиката на заразните заболявания. Завършва медицина във ВМИ-Пловдив с отличен успех от държавните изпити. Работи като ординатор-микробиолог в ХЕИ-Пазарджик, от 1988 г. е вирусолог в Катедрата по микробиология и имунология на Медицински университет – Пловдив и в УМБАЛ „Св. Георги“. Доц. Атанасова е началник на Лабораторията по вирусология към УМБАЛ "Св. Георги”, която бе открита в средата на април.

- Доц. Атанасова, намалява ли агресивността на коронавируса? Как си обяснявате факта, че голям процент от хората го изкарват безсимптомно, но в същото време ежедневно има смъртни случаи, включително и при млади хора?

- Новият коронавирус - SARS-CoV-2 продължава широко да се разпространява и показва голяма заразност. Що се отнася до агресивността му, няма сигурни данни тя да намалява. Но специалистите знаят, че преминавайки през голяма част от популацията, един инфекциозен агент може да снижи вирулентността си. Дори съветват хората в рисковите групи да отлагат срещата с вируса колкото може повече, докато агресивността му отслабне или докато се намери сигурно лечение, респ. ваксинопрофилактика.

Фактът, че има безсимптомни носители и такива, които боледуват с различна тежест, не е уникален само за този вирус. Това е неблагоприятно обаче от епидемична гледна точка, тъй като безсимптомното боледуване е фактор за скрито разпространение на патогена. При тази инфекция вече са ясни хората в риск – възрастни, с предлежащи заболявания като диабет, хипертония, онкологични болести и др. Тези заболявания обаче могат да се срещат и при млади хора, което е предпоставка и млади да боледуват тежко и дори фатално. Търсят се генетични фактори, които обуславят устойчивост на организма към заразяване с вируса, например по-малък брой АСЕ2 рецептори, към които вирусът специфично се свързва, за да проникне в клетките. Важно е и количеството вирус, т.нар. инфекциозна доза, която попада в респираторния тракт – известно е, че по-високата инфекциозна доза предразполага към по-тежко боледуване.

- COVID лабораторията към УМБАЛ „Св. Георги” работи повече от три месеца. Каква е равносметката ви за този период? Наблюдавате ли тази тенденция, че повече тестове водят до повече положителни случаи, или процентът на заразените остава сравнително еднакъв?

- Нашата лаборатория започна работа на 13 април и към момента сме направили над 4500 теста. Първоначално натоварването не бе голямо, но след започване на туристическия сезон и по-интензивни и необезопасени контакти между хората, се увеличи рязко броят на изследваните, а заедно с тях – и на позитивните за  COVID -19. През миналата седмица сме тествали средно по над 100 проби дневно. Що се отнася до процента положителни на база брой изследвани, такива изчисления не правим, тъй като не считам, че са информативни поради факта, че при пациентите на болнично лечение имаме повтарящи се изследвания - до получаване на 2 отрицателни резултата. Също така по няколко пъти изследваме и медицински персонал, контактен на пациенти в съответните клиники/отделения.

На практика тестовете, които се правят, не са масови, те се назначават предимно по медицински показания – на суспектно болни, както и по епидемични - на контактни на COVID -19. За изминалото време открихме няколко епидемични огнища. В последните 1-2 седмици съобщаваме по 10-15 дори до 30 новозаразени дневно, което е повече от обезпокояващо.

- Имате ли достатъчно персонал и тестове? Нуждаете ли се от нещо?

- Работя с прекрасен екип от биолог и двама лекари, но поради нарасналия обем изследвания имаме нужда от увеличение на персонала. Поради това предстои попълнение с още един биолог. Количеството на тестовете стриктно се следи включително и от ръководството на УМБАЛ „Св. Георги“ и към момента те са достатъчно.

- Всички тестове ли са ви заплатени от Здравата каса?

- По здравна каса се заплащат тестовете на стационарно болни - по клинична пътека за COVID-19.

- Може ли човек да се изследва по собствено желание при вас и има ли увеличен интерес във връзка с пътуванията в Гърция, където се изисква отрицателен PCR тест за влизане в страната?

- Да, има повишен интерес към изследвания по желание, тъй като нашата  лаборатория е в списъка на сертифицираните лаборатории в страната, които имат право за извършване на такъв тип диагностика. Резултатите се получават преведени на английски език, със съответните паспортни данни, съобразно изискванията за пътуване в чужбина. На сайта на УМБАЛ „Св. Георги“ са посочени телефони за информация кога и къде в Хирургичен блок могат да се дадат такива проби, като желаещите трябва да знаят, че от датата, отразена в резултата, до пристигане на границата не трябва да има повече от 72 часа (специално за Гърция).

- След абитуриентските балове и мача за Купата на България имаше сериозен скок на новозаразените. В последните дни обаче случаите намаляват. На какво се дължи това според вас?

- Нашите впечатления са, че случаите не намаляват. Летният сезон предразполага към повече контакти и когато не се спазват противоепидемичните мерки, вирусът лесно се разпространява.

- Очаквате ли нова вълна наесен, когато ще върлува и сезонният грип, и по какво се различават симптомите?  

- В есенно-зимния сезон поради струпване на хора в затворени помещения и по-близки контакти между тях, се създават предпоставки за по-усилен обмен на респираторни патогени. От друга страна, студът е фактор, затормозяващ работата на имунната ни система. Така че е напълно възможно още повече да се усложни епидемичната обстановка по отношение COVID-19, особено ако се пренебрегват известните вече противоепидемични мерки.

Що се отнася до грипния вирус, то той, както и други респираторни инфекции, може да циркулира успоредно със SARS-CoV-2. Поради това, добре е хората от рисковите групи, а и всички, които се чувстват обезпокоени, да си направят своевременно антигрипна ваксина.

Симптомите на COVID-19 са вече много добре познати на инфекционисти, пулмолози и други клинични лекари на база световни и наши данни. Те отчасти се припокриват с тези на грипа. За диференцирането им са от значение параклинични данни, скенер на бял дроб и разбира се, вирусологичните изследвания. Във Вирусологична лаборатория при УМБАЛ „Св. Георги“ разполагаме с тестове за диагностика не само на SARS-CoV-2, но и на грипни и други респираторни вируси.

- Притеснява ли ви отварянето на училищата наесен? До какво според вас ще доведе това?

- Онлайн обучението, с което и аз се запознах като преподавател в Медицински университет – Пловдив, считам, че има някои предимства, но все пак пълноценно си остава присъственото обучение. Децата боледуват в огромния брой случаи безсимптомно, но техните преподаватели, родители, близки могат да са в рискови групи. Преценката как да се провежда обучението както в училищата, така и във ВУЗ-овете не е лесна и със сигурност ще бъде съобразена с епидемичната обстановка.

- Освен трите „Д” – дезинфекция, дисциплина, дистанция, има ли друго, което хората трябва да спазват, за да се предпазят от COVID-19?

- Ако под дисциплина се разбира носене на маски, да, това е утвърдена вече мярка, която в азиатския континент се използва от години, тъй като именно там се появиха първият коронавирус - SARS, причиняващ тежък остър респираторен синдром, вирусите на птичия грип и на свинския грип. В продължаващата епидемична обстановка за COVID-19 с носенето на маска човек показва отговорност не само към своето здраве, но и към здравето на околните. И съзнание, че здравната ни система също трябва да се съхрани, понеже няма безкраен ресурс от кадри.

- Какви са вашите прогнози за българска ваксина или лекарство?

- Подобни продукти изискват инвестиции, които могат да си позволят големи фармацевтични фирми. За целта те финансират нерядко международни групи от учени. Доколкото ми е известно от медиите, имунолози от БАН участват в международен проект за разработка на ваксина. Ще бъде голяма гордост за нашата страна, ако български учени имат принос в разработване на ваксина или терапевтичен продукт срещу SARS-CoV-2.

- В тези трудни времена, какво положително послание бихте отправили към пловдивчани?

- Да помним, че човечеството е оцеляло в много по-страшни епидемии. Но как ще се опази всеки един от нас, зависи от нашето разумно, дисциплинирано и отговорно поведение. Затова да спазваме мерките, препоръчани от епидемиолозите. А също и да използваме прекрасния летен сезон за контакт с природата, движение, индивидуален спорт на открито, „събиране“ на слънце, закаляване и укрепване на здравето.

COVID лабораторията

Екипът на лабораторията