Полицаят на годината от Пловдив – Емануил Манолов е участвал в задържането на въоръжените крадци, които миналата седмица извършиха обир в магазин за алкохол и цигари на ул. „Михалаки Георгиев”. Това обяви районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова, която похвали действията на униформените.

„Той е действал бързо, усъмнил се е в лице на улицата, след което го е отвел за проверка в районното управление. Оказа се, че единият от нападателите е бил осъден за блудство преди години”, заяви прокурор Мутафова.

От магазина крадците задигнаха 400 лева, след като удариха продавачката, която оказала съпротива. Единият държал пистолет, а другия – нож.

„Бяха с маски и с черни анцузи, удариха ме в лицето, скъсаха ми блузата и взеха оборота”, разказа пред TNS.bg нападнатата Красимира.

Въпреки стреса, момичето веднага позвънило на телефон 112. Оказва се обаче, че в обекта няма видеонаблюдение. В момента се преглеждат записите от съседните магазини.

„Стресът е неописуем, цялата беше зачервена”, сподели собственичката на магазина.

Какво още каза прокурор Гергана Мутафова – вижте във видеото:

Тази година най-голямата награда на Министерството на вътрешните работи - "Полицай на годината" бе връчена на служител на Охранителна полиция. Това се случва изключително рядко, тъй като обикновено призът се присъжда на криминалисти или служители на Икономическа полиция, разкрили някое тежко престъпления.

Статуетката обаче този път попадна в ръцете на един изключително млад, но в същото време безкрайно отдаден на работата си пловдивски полицай. Емануил Манолов е патрулен полицай в Първо РПУ в Пловдив и от 3 години е служител на министерството. Макар и за кратко време обаче той е успял да покаже професионализъм, хъс и инициативност. Качества, които по принцип трябва да притежава всеки полицай.

Манолов е награждаван многократно с писмени похвали от началниците си, а през 2015-та година два пъти е влязъл в схватки с опасни престъпници, успявайки да ги задържи. Благодарение на бързата му реакция и риска, който поема, в последствие е арестуван един от най-известните касоразбивачи в България - Петър Николов - Пашката. Полицаят засича Пашката и съучастника му да влизат в съседна къща, собственост на асеновградски бизнесмен. Взема баща си за подкрепление и без да се бави се впуска след крадците. Баща му е ранен, а той успява да задържи сам единият от престъпниците.

Въпреки, че в случая проявява самоинициатива, Манолов смята че най-важно е един полицай да работи в екип с колегите си. Да им има 100 % доверие, както и те на него. "Наградата не е само моя, тя е за всички колеги с които работим", каза полицаят пред TNS.bg.

 Интервюто на полицая на годината Емануил Манолов, което той даде специално за TrafficNews.bg - вижте тук:

TNS.bg