„Никога не е имало такава идея, това беше една провокация, която трябваше да продължи поне 24 часа. Дебатът, който искахме да провокираме, e в контекста на българските традиции и съвременното изкуство. Така например Пловдив бе залят с билбордове,  което също бе провокация. Темата за провокацията е много важна. Това беше много хубав социален експеримент. Нито ще има две прасета, нито ще се разфасоват. Това не означава, че няма да спазим традицията. Ще има коледари, сцена, празненства”, заяви кметът Иван Тотев тази сутрин по Нова ТВ.

Думите на градоначалника идват след анонса вчера пред Общинския съвет, че на 26 декември Ути Бъчваров ще разфасова две прасета.

По-късно дойде и прессъобщение от Община Пловдив за ритуала. В него пише:

„ Един от най-известните кулинари в страната Ути Бъчваров в демонстративно кулинарно шоу ще приготви за посетителите на площада задължителното за Коледа свинско месо. То ще бъде доставено от фирма „Братя Къртеви“.

Ути Бъчваров пък разказ подробно пред TrafficNews.bg. какво ще прави на 26 декември в Пловдив, което отново потвърждава, че намеренията на Община Пловдив са били подготвени и подобно събитие е трябвало да се състои.

Прасетата пред Община Пловдив - Ути: Това е част от културата ни!, Веган: Коледа не е само ядене и пиенеИма ли мястото подобно събитие в центъра на Пловдив - мненията се изстреляха в двата полюса

Кметът кани пловдивчани „на прасе“ пред ОбщинатаДве от животните ще бъдат разфасовани и сготвени от Ути Бъчваров

 

Тотев: Няма да колим прасетата, искаме да запознаем младите с българските традицииВино, занаятчийски хляб и концерти за 26 декември пред Община Пловдив