„Това е проект, който е свързан с българските традиции. Имаме цяла глава в програмата на Европейска столица на културата, която се казва „Регионали”, като ще имаме различни събития. Част от проекта е опазване на българските традиции. Това, което плануваме в Коледните дни, не бива да го принизяваме, като „две прасета на площада”. Това ще е културно събитие  с Ути Бъчваров, заедно с народни изпълнители, които ще пресъздадат българските обичаи на Коледата”, обясни  градоначалникът във връзка с поканата към пловдивчани за  26 декември.  

Той обясни, че живеем в един  забързан свят и има цели поколения, които не знаят какво означава  „селски живот”.  Двете животни ще бъдат със сертификати за качество и безопасност.  Ути Бъчваров ще ги прави по специална рецепта на голяма скара, която ще докара от София. Изискването му е кожата да бъде доставена с месото.

Освен свинското, ще има и занаятчии, които ще приготвят традиционен коледен хляб, също така винари и други. Месото ще бъде безплатно, като общинска полиция и охрана ще следят за спазване на обществения ред.  

Кметът кани пловдивчани „на прасе“ пред ОбщинатаДве от животните ще бъдат разфасовани и сготвени от Ути Бъчваров