От четвърти юли до 16.08.2018 г.  – цели сто години след края на Първата световна война, Европейската комисия направи допитване в страните членки на ЕС дали да бъде отменено преминаването към лятно часово време. Резултатът е категоричен – 84 на сто от анкетираните в 28 страни са за отказ от тази военновременна мярка.

И тромавата бюрократична машина в Брюксел отново заскърца. Нека всяка страна сама да реши кой от двата варианта да застопори и повече да не си играе с часовника. Срок – октомври 2019 г. Време за война на мненията – една година. Аргументи:

Астрономическото време зависи от географската зона и часовия пояс, а приумицата лятно часово време (ЛЧВ) е предизвикана от извънредни обстоятелства. В Германия, блокирана по море от Британския кралски флот, горивото е остър дефицит. Няма и внос на восък за свещи, а въглищата отиват за военното производство. От 01.05. до 30.09.1916 г. в страната е въведено ЛЧВ – 1 час напред. Само за 5 месеца, защото през зимата играта с часовника е безсмислена. С края на Първата световна война мярката отпада през 1919 г., но през 1940 г. Хитлер я възстановява. Така до 1950 г. в следвоенна Германия. Но през 1980 г. ФРГ (Западна Германия) отново прибягва към ЛЧВ, този път поради петролната криза. През 1996 г. ЕС въвежда на територията на държавите членки единно часово време – лятно от края на март до края на октомври, зимно през останалите 5 месеца. България въвежда ЛЧВ не на шега от първи април 1979 г.

Турция, Чили, Аржентина фиксираха трайно ЛЧВ. Русия също направи опит, но поради масови протести запази постоянно астрономическото време. А как ние ще решим дилемата?

В страните от умерения пояс лятното слънцестоене придава известен икономически смисъл на ЛЧВ от началото на май до края на септември. Затова пък съсипва биологичната машина с неизчислими вреди. Чуват се гласове, че ЛЧВ увеличава оборота на туристическия бизнес, особено морския. И след като престанем да си играем с часовника, дори кравите ще се научат да тръгват към пасището с час по-рано.

А какво ще правят учениците и техните родители, като трябва да стават в 6,00, което реално е 5,00? Влизат в зоната на нощния труд (22,00 – 06,00 часа). Известен е природният феномен: най-тъмно е преди разсъмване. Медиците съветват да се спи при пълна тъмнина. Зимните утрини, освен запалена лампа, искат и отопление. И онова, което ще спечелим с по-късно замръкване, два-три пъти ще сме го загубили сутринта.

Няма как да спечелим светлина за сметка на времето. Пространство, ВРЕМЕ, СВЕТЛИНА, материя, това са четирите градивни елемента на Вселената. Астрономическото време принадлежи на естеството.