Бившият международен рефер Атанас Узунов не одобрява новата система за видеоповторения на спорните ситуации във футбола ВАР. Тя бе въведена на световното в Русия и предизвиква доста противоречиви коментари. Според най-добрия ни рефер обаче експериментът е неуспешен и вреди на футбола, който ще заприлича на плейстейшън.

Играта са накъсва неимоверно – виждате, че продълженията на срещите вече са по 8-9 минути. Когато някой отбор е влязъл в определен ритъм и има гледане на ситуация – устремът му секва, а от това не печели футбола, коментира Узунов специално за TrafficNews.bg. Принизява се ролята на съдиите, както и самочувствието им на ръководни фактори в мачовете. Съдиите винаги са били част от футбола, а сега ролята им постепенно изчезва. Не е изключено да настъпи време, в което на терена няма да има рефери, а нарушенията и спорните ситуации ще бъдат отсъждани чрез някакви лампички или звукови сигнали, смята Атанас Узунов.

Според него наличието на ВАР съвсем не премахва субективния фактор, каквато беше една от целите и. Така например някои спорни ситуации изобщо не бяха гледани на видео, като например дузпата за Сърбия срещу Швейцария. При други пък реферите взеха спорни решения, дори след като прибягнаха до помощта на ВАР. Турският съдия Джунейт Чакър видя играта с ръка на Рохо в пеналта в мача на Аржентина срещу Нигерия, но не я даде, а беше чиста, твърди Атанас Узунов. Вижте колко хубав беше мачът между Франция и Аржентина – нито веднъж не се наложи намесата на ВАР. Смятам, че оттук нататък на световното системата за видеоповторения ще се използва все по-рядко, завърши коментара си бившият международен рефер, ръководил полуфинал в Шампионската лига.