Докато в съдебната система се опитват да заметат под килима натрупаните с години проблеми, през последната седмица станахме свидетели на няколко случая на собствено правосъдие. Абсолютно убедени, че не могат да получат справедливост в съдебната зала, все повече хора очевидно игнорират системата . Налице са три фрапиращи примера. На 8 вечерта в София бяха разстреляни съпрузите Митко и Наталия Дамянови. На място са открити между 6 и 8 гилзи.

48-годишният строителен предприемач и 42-годишната му съпруга бяха убити пред кооперация на ул. „Йордан Стубел“ в столичния кв. „Витоша. По двамата е стреляно с пистолет, като на мястото на двойното убийство са открити между 6 и 8 гилзи. Водещата версия поръчково убийство заради огромни задължения. Още през 2011 година 60 ужилени от предприемача подават жалба до тогавашния главен прокурор Борис Велчев.

Хората твърдят, че са попаднали в капана на пирамида, която присвоила около 5 млн. лв. от купувачи на жилища на зелено и кредити от банки. Отговор няма. В същото време близки на семейството разказват за приятния живот, който Дамянови водели - почивки в чужбина, вила в Гърция и прочее.

На 12 януари вечерта бе екзекутирана шефката на администрацията в община Пазарджик Татяна Стоянова. Килърът я чака пред вратата на гаража на луксозната кооперация, в която дясната ръка на кмета Тодор Попов обитава апартамент от 150 квадрата. /Изваден от корица на италианско списание, твърдят очевидци./ Жената слиза от джипа си и последното, което вижда, са очите на убиеца си. Разбира се, обясненията за високият стандарт на живот на младата неомъжена дама може да са различни, но градските легенди не споменават нищо за 6-.а от тотото или починал бездетен чичо – милионер. Вместо това говорят за общински поръчки за милиони, раздавани на определени фирми срещу комисионна от 30 процента. И след това неразплатени. Говорят за фалити, в резултат на забавени плащания. Кметът плаче и твърди, че не знаел нищо за личния живот на служителката си. Депутат от опозицията подхвърля информация за нечисти сделки.

Совите не са това, което са. В град като Туин Пийкс  /Пазарджик/ никой не е невинен.

Правосъдие по собствен модел раздаде и бургазлията Росен Евтимов. Той сам открил ромът, който откраднал луканките му, окачил му два суджука на ушите и го прекарал за назидание през цялата циганска махала на Меден рудник. С един удар два заека - справедливо наказание и превенция. Дори успял да си върне и луканките.

Примерите за бавно или никакво правосъдие са безброй. Ежедневно се говори за реформи в съдебната система, но нещата са на принципа: „Не ме слушай какво говоря, гледай ме какво правя!” Усещането за липса на справедливост е толкова голямо, че дори ужасяващи екзекуции като последните две, се посрещат от обществото с нескрито злорадство. И някой подхвърля  фразата „А когато яде кюфтетата не рева….”  

Случайно или не както се полага след всяко убийство, съпроводено от широк медиен интерес, днес МВР проведе мащабна акция срещу банда, извършвала поръчкови убийства. От министерството съобщиха за 10 арестувани между които и митничарската дъщеря Мила Георгиева. Същата, която бе арестувана през 2012 за източване на 20 милиона ДДС. Дамата не само, че не е осъдена, но през последните месеци бръмчала по София с две поршета за около половин милион. Пак влязохме в Параграф 22.

Днес във Фейсбук  се появи виц, че МВР било наело жената на Петко Сертов да върне братя Галеви. Може би трябва да й поверят и няколко разследвания.

Парашкева Иванова