Всички евродепутати получават една и съща заплата, която се ocигypявa чpeз бюджeтa нa европapлaмeнтa.

Оcнoвнoтo мeceчнo възнaгpaждeниe възлиза на малко над 8757 евро (брутна сума). Но то подлежи на облагане с европейски данък и осигурителни вноски, след което слиза до 6 824,85 евро. Или около 13 306 лева.

За всяко свое присъствие в пленарната зала, а и в комисия на ден, той получава още по €320.

Бюджетът за офис разходи на месец е 4513 евро. Тук влизат сметките за телефон, наемът на офис и покупката и поддръжката на компютърна техника.

Именно това перо е едно от най-оспорваните. Причината – сумата може да бъде депозирана директно в личните банкови сметки на членовете на Европейския парламент. А те не са задължени да разкриват как изразходват парите.

Засега няма изгледи тази политика да се промени. Точно обратното, през септември 2018 г. Европейският съд предизвика широко недоволство, след като одобри отказа на Европейския парламент да предостави достъп до документи, свързани с общи разходи на депутатите, на журналисти.

Мотивът – обработката на повече от четири милиона документа, които са изискани, ще бъде прекалено тежка задача за администрацията.

Също така не е за пренебрегване и фактът, че касата на Европейския парламент (ЕП) покрива и 2/3 от медицинските разходи на всеки депутат.

На всеки член на парламента му се полага и допълнителна пенсия в размер на 3.5% от годишната заплата. Така към днешна дата всеки депутат ще получава месечно към основната си пенсия още 1500 евро.

Събирайки основната заплата и всички останали допълнителни суми, то на месец евродепутат спокойно може да печели чисто над 10 000 плюс още €30 000 на месец за офис и възнаграждение на сътрудници.

Що се отнася до последните разходи (бел. ред. тези за офиси и сътрудници) то във Франция тече разследване сред евродепутати за злоупотреба с тези пари. Обвинението е, че те използват средствата, за да финансират партиите си.