„Не търсете под вола теле. Няма някаква конкретна причина и голяма конспирация, просто мандатът свършва и може би в рамките на тези три месеца ще бъде по-пълноценно да има нов зам.-кмет“, заяви преди няколко дни кметът Иван Тотев, който трябваше да обяснява рокадата на зам.-кмета по общинска собственост Димитър Кацарски. Колкото и убедителен да се опита да бъде, едва ли имаше човек, който да му повярва, че всичко това се прави заради новите „предизвикателства  пред Пловдив“.

Тезата бе нелепа дори по една проста причина - не можеш просто така да освободиш най-важния си зам.-кмет и да хвърлиш редица основни общински отдели в смут, които тепърва сега ще се напасват и то преди избори.

Кметът Тотев за уволнението на Кацарски: Ние сме едно семейство, всичко си остава в семействотоГрадоначалникът изтъкна политически причини като основа за рокадите във властта в Пловдив

Няколко дни по-късно се оказа, че не друг, а лично премиерът и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се е заел със случая Кацарски. Казусът бил идентичен, като този с Ральо Ралев, с разликата, че Кацарски не е искал пари – просто бавил преписките на хората и бизнеса. След като сигналът стигнал до Борисов, той е направил нещо, което никога не е правил особено трудно – обадил се на кмета, за да му каже да махне Кацарски, за да си „ходи на плажа щом не му се работи“.

Всъщност, думите на кмета, че рокадата се прави заради новите предизвикателства пред Пловдив, не са съвсем „неистина“. Откакто Борисов си върна партията от Цветанов и започна лично да следи процесите в страната, предизвикателствата пред местната власт под тепетата станаха доста сериозни.

Ако допреди всеки един процес под тепетата минаваше през Цветанов, то вече прекият отговорник за пловдивската структура на ГЕРБ е друг . В тази роля влезе Борисов, който по всичко личи, че не си поплюва. За това говори факта, че откакто Цветанов го няма изгърмяха две от основните лица на ГЕРБ Пловдив – Кацарски и Ралев.  В пространственото си слово за отстраняването на Кацарски кметът изтъкна, че сигнали има срещу него, и срещу всички районни кметове.

Сигналите обаче явно не са били до Борисов, до който стигнаха два и резултатите бяха мигновени. Така премиерът изкара под вола теле, който Тотев така упорито криеше. Оттук „новите предизвикателствата“ пред местния координатор на ГЕРБ и структурата в Пловдив са прости – при всяко обаждане на лидера им могат да падат глави на началници, а защо не и на цели отдели.

Поведението на градоначалника пък коренно трябва да се промени, що се касае до медийните му изяви, ако се пребори за номинация за трети мандат. Да излезеш пред репортерите и да им даваш партенки, защото „не се казвали неща от кухнята“, не звучи сериозно.  Този подход, ако е вършил работа през последните осем години, то вече не е еталон за публично говорене. Просто защото Цветанов го няма, а Борисов винаги е бил от хората, които говорят прямо и директно. Поради и това най-вероятно може да очакваме следващият кмет на Пловдив да притежава тази характеристика, или поне да се научи на тях дотогава.

Тотев за новия кмет на Пловдив: Тежката дума на Борисов е последнаКметът спрегна още три имена за поста си