"Той е рекордьор. Това място е проветриво и няма в историята на Пловдив, поне от това, което аз знам, човек, който да е изкарал толкова", това каза днес кметът на Пловдив Иван Тотев по повод подписаната от него заповед за уволнение на зам.-кмета  Димитър Кацарски с ресор “Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции”. 

Градоначалникът изтъкна, че има прекрасни отношения с Кацарсики и благодари за работата му, както и му желае късмет в новите начинания. Конкретната причина за уволнението в навечерието на местните избори Тотев не формулира. Той отрече причината да е разследването за картел при санирането, при което КЗК проверява обществените поръчки. По думите му нито жалби, нито друг вид съдебни спорове не стоят в основата на отстраняването на зам.-кмета. 

По отношение на странния мотив от прессъобщението, в което Община Пловдив съобщи са освобождаването на кадъра, а именно "новите предизвикателства пред работата на Община Пловдив", Тотев посочи, че трябва да се приключват важни обекти в града, но и намекна за подготовка за нов мандат.

"Ние сме големи хора, седнахме поговорихме си и това решение се взе. Не очаквайте някакви неща от кухнята, тъй като ние сме като едно семейство, всичко си е в семейството. Няма някаква конкретна причина. Няма голяма конспирация, просто мандатът свършва и може би в рамките на тези три месеца ще бъде по-пълноценно да има нов зам.-кмет, който да даде малко по-различен прочит на финала на този мандат. Защо пък и да не подготвяме общината за следващия управленчески мандат", посочи Тотев завоалирано. 

Дали Иван Тотев ще бъде се бори за трети мандат обаче все още не е ясно, тъй като решението вероятно ще бъде взето на партийния конгрес на ГЕРБ на 7 юли. Съобщаването на кандидатите пък ще бъде към края на август, ако съдим по предходни политически кампании. Къде на шега, къде на сериозно днес Тотев спрегна няколко имена сред възможните за поста - двама районни кметове - Николай Чунчуков, който през това време беше от дясната му страна, както и кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Като алтернатива градоначалникът посочи и Областния управител Здравко Димитров, като посочи, че той би бил прекрасен кмет и интрига между тях няма. 

"Моето желание е ГЕРБ да управлява в Пловдив. Който партията посочи, ние ще работим за него. Тежката дума на премиера е последната винаги в един такъв дебат. Най-важно е мнението на премиера, защото неговият поглед как вървят нещата е важен", посочи Тотев и подчерта, че ГРЕБ е направила много за Пловдив и то е видно по думите му. 

"Имаме абсолютното самочувствие да подреждаме и да взимаме управленски решения, които ще имат отзвук в следващия управленски мандат. Категорично го правим това нещо. Това не е първата смяна в заместник-кметските места в Пловдив. Работим подготвяме се, ще извадим листа, която ще бъде предложена и ще помолим за още един управленски мандат в Пловдив. Това дали ще бъде Чунчуков кмета или Жоро Стаменов няма никакво значение", посочи Тотев. 

По отношение на поста зам.-кмет "Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции”, до края на мандата той ще остане в ръцете на главния инженер на Община Пловдив Йордан Калев. Тотев посочи, че той е експерт с дългогодишен опит в общината и е достатъчно подготвен, а това е необходимо и достатъчно условие за заемане на позицията.

"На този пост никога не трябва да се залита към патийни назначение. В годините има редица такива примери и те не са завършвали добре. Държим на този пост да има експертиза, не само сега, но и по-нататък в годините", завърши Тотев.