Боят настана!  Сърцата на кандидат депутатите трепкат.  Електоратът гледа скептично на поредния вот с твърдата убеденост, че отново ще е от страната на булката. Протестите минаха и заминаха , площадната революция уж победи , но чувството , че за пореден път сме прецакани, остана.  Днес  предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори официално стартира , макар че на практика , през последната година тя изобщо не е спирала.  Листите на партиите и коалициите в Пловдив  са почти същите както и на миналогодишния вот, с малки изненади тук –там.  Повечето играчи в  политическия белот  избраха играта   „всичко коз” , наредиха дълги бои , като сложиха и по едно „вале” от друг цвят, за да има за какво да се хванат. 

Бившата „ синя” крепост отдавна е окупирана от ГЕРБ , а партията на Бойко Борисов през последните 5 години няма загуба под тепетата.  Лидерът лично води листата в Пловдив, а веднага след него е бившата шефка на данъчните  Менда Стоянова . В градската листа са също  Вежди Рашидов, Стефан Дедев, Атанас Ташков и Димитър Лазаров. Най- мълчаливият депутат от предишното Народно събрание Антоний Йорданов този път не е включен в раздаването. Облаците започнаха да се трупат върху главата му още, когато запалиха двата му луксозни джипа.  От „боята” на ГЕРБ е и кметът на район „Източен” Петър Петров, който има реални шансове да стане депутат. „Валето” на ГЕРБ е бившият седесар Методи Андреев , който изненадващо се озова на върха на областната листа. Нестандартният ход  на Борисов вероятно цели да убеди синия електорат  в сериозните десни намерения на партията и да погъделичка самочувствието на забравените седесари. Областният управител Здравко Димитров , който до последно бе сигурният фаворит, остана на второ място в листата.

Редовите членове на  БСП  се опитаха да ритат срещу ръжена  /Георги Гергов/, но така и не успяха да съборят Георги Търновалийски  , който ще води пловдивската листа към парламента.  Бившият зам. финансов министър също като колежката си Менда Стоянова е кадър на НАП- Пловдив.  В областта също имаше колизии при издигането на Димитър Дъбов , който няма нищо общо с Пловдив и региона.  „Валето” на червените Цветелин Кънчев също не е сред желаните кандидати, но коалицията си е коалиция, а ромските гласове изобщо не са за подценяване.  Макар , че „Столипиново”   точни преди старта на кампанията обяви подкрепата си за депутата Делян Пеевски.  В листата , но на неизбираемо място е вече бившият шеф на ВиК Манол Генов.

ДПС ще цакат с бившият областен управител Венцислав Каймаканов , който в началото на управлението си твърдеше , че няма нищо общо с партията на Доган, а е избран на поста заради професионалните си качества.  След изборите в парламента ще се завърне и бившият министър на екологията от времето на Тройната  коалиция  Джевдет Чакъров, който е води листата на ДПС в обалстта. 

С по-нестандартни кандидатури  в областта излязоха новите партии- АБВ и ББЦ . Бившият президент Георги Първанов заложи на бившият главен секретар на МВР Валентин Петров, а новият политик Николай Бареков изненада аудиторията, като предложи за водач Мартин Иванов . Младият бизнесмен, когото всички наричат Мартин Данона /тъй като баща му е дистрибутор на млечни продукти от марката/ вероятно щеше да събере повече гласове в града, тъй като е популярен сред посетителите на нощните клубове.   От друга страна пък не е ясно дали фераритата и любовните романси с чалга певици са добър беграунд за един прохождащ политик, но пък на тази възраст , той винаги би могъл да се оправдае с „грешки на растежа”.

Бившият кмет Славчо Атанасов ще търси реванш за последните избори, когато загуби с малко , но завинаги от Иван Тотев. Зад него застава коалицията  Патриотичен фронт - НФСБ .

Реформаторите ще играят с уролога  д-р Димитър  Шишков , а „Десните” с бизнесменът Румен Найденов. Колко „син” вот е останал в „синята крепост „ ще разберем след изборите на 5 октомври.

Като изключим изненадите и козметичните промени в листите, след година и половина отново сме там, където бяхме през пролетта на 2013 година. Държавата е пред  фалит /или поне така твърдят от служебното правителство/ , а партийните каси с депозитите за гласовете са пълни. Монополите са си на мястото, /някои дори водят дела за милиарди срещу България/, предстои скок в „замразената” цена на тока, строителството на Южен поток започва.

Живеем в перманентно дежа ву. Докога?

Парашкева Иванова