Пловдив има нов кмет, София си запазва старият. Изборите приключиха, истерията която бе станала постоянно състояние на доста от участниците в предизборната кампания, вече се уталожва. Избирателната активност на първия тур беше оскъдна, а на втория - скандално ниска. "Това е демокрацията!" повтарят един през друг победители и победени. Макар, че да бъркаме отвращението с демокрация едва ли е конструктивно. Културата и манталитетът на една нация определят съдбата й. Управляващите са наша представителна извадка.  Бихме могли в пожелателна форма да предположим, че управляващите ще направят нещо в посока на следващите избори тези резултатите да не изглеждат така, но едва ли ще се случи поне на практика. 

И все пак е добре гражданите, които гласуваха и тези , които не гласуваха да си спомнят, че изборите не са единственото място, където можем да приложим принципите на демокрацията. И ако наистина искат промяна в града си, в живота си, ако искат бъдещето на децата им да не повтаря тяхното настояще, трябва да бъдат активни. Да помнят предизборите обещания на кмета, на общинските съветници, на партиите, за които те дадоха своя вот и да следят дали ги спазват. Да следят предложенията и решенията на Общинския съвет, да наблюдават общинските поръчки, да не оставят общински имоти да се раздават под масата, да не приемат корупцията като неизбежно зло. 

Истината е, че обществото има много лостове, с които да защитава правата си, ако един или друг политик работи в негов ущърб. Гражданите стават все по-активни и взискателни. През последните години все по- често ставаме свидетели на ситуации, в които гражданското общество успява да наложи волята си. За съжаление в повечето случаи реакцията идва със закъснение. Изборите в София показаха, че гражданските сдружения, които са активни и последователни в защитата на своите каузи, имат сериозен капацитет. 

Така че, вместо да мразим управляващите е по-добре да ги критикуваме. Вместо да се правим, че не забелязваме нередностите е по-честно да сигнализираме. Вместо да твърдим, че нищо не зависи от нас, да търсим решение. 

Изборите не са свършили. Всеки ден всеки от нас прави своите избори. И за разлика от днес, от тези избори ние не можем да се скрием.