Изтичането на лични данни на милиони българи от сървърите на НАП може да стане причина за колективни искове към държавата, прогнозира пловдивският адвокат Стефан Левашки. Според европейския регламент физически лица могат да предяват искове към органите, които не са защитили личните им данни. "Спомняте си точно преди година каква истерия се разрази покрай влизането в сила на промените в Закона за личните данни. Адвокати, нотариуси, юрисконсулти - всички минавахме специални курсове за обучение. Частните фирми инвестираха десетки хиляди в програми за съхранение на личните данни на своите клиенти и партньори. И на фона на цялата тази суматоха, година по-късно данните на милиони българи, живеещи както в страната , така и в чужбина, вече са чужда собственост," коментира Левашки. 

"Информацията, която изтекла, е огромна по обем и наистина звучи страховито. Става дума за ЕГН, адреси, информация за договори, банкови сметки, информация за хора, които играят онлайн хазарт, IP- адреси и какво ли още не. Освен това има пробив в регистъра на българите, които получават пенсии от чужбина, както и на този за българи, които плащат здравните си осигуровки зад граница. Цялата тази информация е защитена както от Закона за личните данни, така и от европейския регламент. Престъпление е както достъпът до нея, така и използването й. Така че се надявам извършителите да бъдат разкрити. За съжаление обаче това далеч не е първият пробив на база данни, за който държавата отговаря. Миналата година бе сринат Търговският регистър, след това имаше срив в системата за винетките, машинното гласуване също се оказа провал. Живеем в 21 век, а още очевидно сме на аналогов режим", твърди юристът. 

Според него последствията от теча на данни могат да бъдат изключително зловредни, а с информацията да се злоупотреби по всевъзможни начини. "Изобщо не се е наемам да прогнозирам какви могат да бъдат щетите, но те наистина може да са огромни", заяви Левашки. 

Той допълни, че изразените от министъра на финансите  Владислав Горанов опасения, че държавата трудно може да се пребори с конкуренцията на частния сектор и да си позволи читави IT специалисти, могат лесно да бъдат преодолени. "Преди години този проблем съществуваше и в съдебната система. Много съдии и прокурори напускаха, тъй като възнагражденията на адвокатите бяха в пъти по-високи. Но държавата намери механизми за компенсация, даде справедливи възнаграждения на магистратите и сега наблюдаваме обратния процес. Така че държавата може да си позволи такава инвестиция, за да се застрахова срещу подобни скандали", смята юристът. 

 

НАП: Източени са данни за транзакции и данъци, пробивът е през ДДС услугаВременно е спряна услугата за връщане на ДДС за сделки в чужбина

IT-специалист : Изтеклите данни от НАП може да се ползват от телефонни измамнициСпоред Ивайло Мирчев е възможно да бъдат манипулирани данни на граждани и фирми