Преди няколко дни “Господари на ефира” показаха шокиращо видео, в което служители на реда малтретират мъж и жена в центъра на София, докато ги задържат за хулиганство.

В момента в МВР тече дисциплинарна проверка за действията на общо шестима полицаи от Първо РПУ в София.
Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова разпореди и цялостна проверка на дейността на Първо районно.
Главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на столичната дирекция на вътрешните работи осъдиха действията на подчинените си. “За нас е обезпокоително, че много късно реагираме на такива безобразия”, призна главният секретар на МВР. (Записът е направен на 19 декември миналата година, а случаят стана публичен едва преди дни).
Накратко това са фактите. Видеото, най-вероятно, сте го гледали. То се разпространи лавинообразно в социалните мрежи за часове. Естествено, че това, което се вижда от кадрите, е ужасяващо, грозно, отблъскващо. Естествено, че поведението на тези полицаи е, меко казано, неприемливо. Естествено, че виновните трябва да бъдат наказани. Тук едва ли има човек, който да не се съгласи. Но всичко казано дотук не изключва другите гледни точки.
Наистина е притеснително защо видеото излиза чак сега – близо 7 месеца по-късно. Няма да влизаме в конспиративни теории, макар че появата на клипа странно съвпада с протеста на полицаите. Приемаме тезата на главния секретар, че никой в МВР не е знаел за съществуването на тези кадри, защото нито един от двамата пострадали не е подал жалба. Ама това пак е проблем. И той е, че голяма част от хората не вярват, че “родната полиция ги пази”, нямат й никакво доверие. Предпочитат да се обадят в “Господари на ефира”. А когато едно предаване се превърне в институция, браво на телевизията, продуцентите и екипа му. Но… зле за институциите.
Не е нормално да живеем в държава, в която някой започва да работи след репортаж на “Господарите”. Не е нормално хората да се принуждават да заплашват чиновници на всякакви нива с едно шоу за гафове, за да им обърне някой внимание. Не е нормално златният скункс да бъде по-страшен от Полиция, Прокуратура, Съд и Следствие. Не е нормално Господарите да бъдат едновременно КЗК, КЗП, общини, ДАИ, министерства и всички институции накуп. И всичко това не е нормално за държавата. Иначе – комплименти за предаването.
Притеснително е и да се демонизират цели гилдии. А това, волно или неволно, се случва в нашето и без друго разделено общество. Откакто видеото видя бял свят, най-меките коментари са: “Видяхте ли ги тия, това са онези същите, които искат да се пенсионират преди да са почнали работа, да взимат 100 заплати при пенсия. А те се държат гаменски, бият и унижават хората, които им плащат трудовите възнаграждения.” Дори се чуха мнения от типа “да разпуснем цялото МВР” и да го изградим наново. (Откъде ще ги вземем тези чисто нови, неопетнени души и отлични полицаи, не беше разяснено). Първо, не всички служители на реда са лоши, както не всички лекари са убийци, както не всички министри са крадци, както не всички учители са зли. Въобще трябва да спрем да бъдем държавата на общите знаменатели. Щото така, както сме я подкарали, да наричаме всички маскари, скоро наистина няма да остане и един читав. Ами я се поставете на мястото на не малкото честни полицаи, които са останали в системата? Честен си, бачкаш, отказваш да взимаш подкупи, не биеш арестанти, работиш извънредно и накрая, хоп… и ти си в кюпа на обруганите, оплютите, дамгосаните. А сега много внимателно си помислете дали ще продължите да работите мотивирано и почтено. М? Май не, нали? Същото се отнася и за свестните лекари, съвестните учители, неподкупните съдии и прочее професии. А по стара българска традиция за доброто малко се говори, за добрите примери никой няма да прати “любителско” видео до Господарите.

Междувременно, в бедното ни, омерзено и много лъгано общество лесно вървят мантрите за космически високия бюджет на МВР, колко са много полицаите, а как никаква работа не вършат. Ами хубаво, ама айде най-сетне да вземе някой да я реформира тази система, защото до момента само си чешем езиците. “Уволняваш без изобщо да има коментар по тази тема.”, нареди днес премиерът Борисов на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Хубаво, ами останалите, за които още няма видео материал. Щото не е имало кой да се оплаче. Реформа без коментар си трябва. При това сериозна. Да се наложат ясни критетии, правила и норми. Защото докато безочливостта е основен стандарт, винаги ще се намери кой да ни ошамари, да се държи арогантно и отблъскващо.

И пак ще се завъртаме в Параграф 22. Пак ще се балтавим в калта. Можещите служители – демотивирани и бягащи от системата. Другите ще ни бият, унижават, ще си просят пари, за да си изпълняват основните задължения. Пресъпленията ще си стоят неразкрити. А хората – недоволни, изплашени, отчаяни и обезверени.

Докога?, питат колегите от Shash.bg